detail oboru

Potravinářská chemie a biotechnologie

FCHZkratka: NPCO_CHTPAk. rok: 2017/2018Zaměření: -

Program: Chemie a technologie potravin

Délka studia: 2 roky

Akreditace od: 20.7.2001Akreditace do: 31.7.2020

Profil oboru

Profil absolventa oboru potravinářská chemie a biotechnologie je koncipován na pozadí rozvoje potravinářské vědy a rozvoje biotechnologií. Při studiu se klade důraz na biologické a fyzikální vědy, na kterých závisí rozvoj potravinářské vědy. V návaznosti na základní předměty studia se v biologických disciplinách prohlubují znalosti v aplikované mikrobiologii, bioinženýrství, v hygieně a sanitaci potravin.

Klíčové výsledky učení

Student získá teoretický přehled a praktické dovednosti v oblasti vědních disciplín chemie a technologie potravin.Absolvent studijního programu "Chemie a technologie potravin“ bude připraven pro potravinářskou technologickou praxi k zabezpečení výroby kvalitních a bezpečných potravin. Jeho znalosti chemického složení potravinářských surovin a moderních analytických metod mu umožní pracovní uplatnění i v kontrolních orgánech státní správy. V rámci studijní programu získá student i znalosti z biotechnologie čím si rozšíří další dovednosti z vědních disciplín, které jsou založeny na výuce moderních biotechnologických předmětů.

Profesní profil absolventů s příklady

Absolventem je inženýr chemie ovládající teoretický základ i praktické dovednosti pro práci v potravinářských provozech a chemických, biochemických, mikrobiologických a biotechnologických laboratořích. Absolventi nacházejí uplatnění především v řízení chemických, biotechnologických, mikrobiologických a farmaceutických provozů. Další možností uplatnění je práce ve státních kontrolních institucích nebo v oblasti výzkumu a vývoje, či v obchodních organizacích.

Vstupní požadavky

Absolvování bakalářského studia studijního oboru Potravinářské chemie nebo Biotechnologie na VUT v Brně, nebo příbuzného studijního oboru na jiné vysoké škole, splnění podmínek daných směrnicí děkana k přijímacímu řízení.

Garant programu


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

1. ročník, zimní semestr
KódNázevJ.Kr.Sem.Pov.Uk.Sk.Ot.
MCO_BCH2Biochemie IIcs4zimníPovinnýzkano
MCO_BIO2Bioinženýrství IIcs4zimníPovinnýzá,zkano
MCT_CHL2Chemická legislativacs2zimníPovinnýano
MCA_ISAInstrumentální a strukturní analýzacs4zimníPovinnýzkano
MCO_MOBMolekulární biotechnologiecs4zimníPovinnýzkano
MCA_ISA_PPraktikum z instrumentální a strukturní analýzy - PCHBTcs3zimníPovinnýklano
MCO_TPO_PPraktikum z technologie potravincs2zimníPovinnýano
MCO_TPOTechnologie potravincs4zimníPovinnýzkano
MCO_BIN_PPraktikum z bioinženýrstvícs2zimníPovinně volitelný1ano
MCO_MOB_PPraktikum z molekulární biotechnologiecs2zimníPovinně volitelný1ano
MCO_IZáklady imunochemiecs3zimníPovinně volitelnýkl1ano
1. ročník, letní semestr
KódNázevJ.Kr.Sem.Pov.Uk.Sk.Ot.
MCO_ACP2Analytická chemie potravin IIcs4letníPovinnýzkano
MCA_AB1Angličtina B1cs1letníPovinnýzkano
MCO_CHP2Chemie potravin IIcs4letníPovinnýzkano
MCO_LAB1_PLaboratoř oboru I - PCHBTcs4letníPovinnýklano
MCO_NFPNutraceutika a funkční potravinycs3letníPovinnýzkano
MCO_BIO_PPraktikum z biotechnologiecs2letníPovinnýano
MCO_SAPSenzorická analýza potravincs3letníPovinnýklano
MCO_TBKBuněčné biotechnologiecs4letníPovinně volitelnýkl1ano
MCO_KOSKosmetologie a technologie kosmetikycs4letníPovinně volitelnýzk1ano
MCO_MPBMikrobiologie pro potravináře a biotechnologycs4letníPovinně volitelnýzk1ano
MCO_ZPZáklady proteomikycs4letníPovinně volitelnýzk1ano
2. ročník, zimní semestr
KódNázevJ.Kr.Sem.Pov.Uk.Sk.Ot.
MCO_BPOBalení potravincs4zimníPovinnýzkano
MCO_BSTBiostatistikacs3zimníPovinnýklano
MCO_BIT2Biotechnologie IIcs4zimníPovinnýzkano
MCO_DS_PDiplomový seminář - PCHBTcs3zimníPovinnýano
MCO_LAB2_PLaboratoř oboru II - PCHBTcs8zimníPovinnýklano
MCO_OHOOdpadové hospodářství v potravinářském průmyslucs4zimníPovinnýzkano
MCO_BIMBioanalytické metodycs4zimníPovinně volitelnýzk1ano
MCO_HYPHygiena potravincs4zimníPovinně volitelnýzk1ano
MCO_POLPotravinářská legislativacs4zimníPovinně volitelnýzk1ano
2. ročník, letní semestr
KódNázevJ.Kr.Sem.Pov.Uk.Sk.Ot.
MCO_DPDiplomová prácecs30letníPovinnýano