VUT se zapojilo do republikové iniciativy, studenti zřídili i šicí dílnu

Studenti VUT se zapojili do nové celorepublikové iniciativy www.chcipomoct.cz. Ta byla spuštěna včera a stojí za ní Akademické centrum studentských aktivit, které vede absolvent VUT Jaroslav Švec. Web slouží k registraci a třídění pomoci dobrovolníků v současné krizové situaci. Studenti VUT zde mohou nabízet pomoc např. v oblasti IT, šití roušek nebo doučování na dálku.

Portál ale není určený jen studentům či zaměstnancům brněnské techniky, přihlásit se do něj mohou i další jednotlivci z řad široké veřejnosti, kteří chtějí pomáhat. Stejně tak druhou část portálu tvoří systém evidující požadavky jak od jednotlivců, tak i organizací. “Registrovat se zde se svou žádostí o pomoc mohou například různé krizové štáby, sociální služby, spolky apod. Dobrovolníci již nyní mohou v jednoduchém elektronickém formuláři zakliknout, s čím jim chtějí pomoci, zda například se zajištěním sociálního kontaktu pro seniory, s nakupováním či venčením jejich domácích mazlíčků nebo s hlídáním a doučováním dětí,” vysvětlil zakladatel portálu Jaroslav Švec, který na VUT vystudoval Fakultu informačních technologií a na brněnské technice ve své době založil Studentskou komoru Akademického senátu.
Studenti z FaVU zorganizovali hromadné šití roušek v Divadle Husa na provázku | Autor: Igor Šefr
Web je k dispozici také v anglickém jazyce, takže se mohou zapojit i zahraniční studenti, kteří zůstali v ČR. Tvůrci na něm neustále pracují a pravidelně ladí detaily a požadavky se starosty jednotlivých obcí i předsedy spolků, které se chtějí zapojit. “Když jsme v pondělí zveřejnili nabídku propojení přes SKAS VUT, okamžitě nám začala chodit řada nabídek i požadavků. Díky zapojení VUT do této iniciativy můžeme všechny snadno propojit, a to nejen na úrovni Brna,” vysvětlila předsedkyně SKAS VUT Anna Kruljacová.

Dobrovolníci z řad studentů a zaměstnanců VUT zorganizovali v prostorách Divadla Husa na provázku dílnu na šití roušek. “S nápadem přišli lidé z Ateliéru intermédií Fakulty výtvarných umění. Na začátku jsme byli skoro pořád v dílně, ale naštěstí už se nám přihlásilo tolik dobrovolníků, že se můžeme starat o koordinaci. S tou nám hodně pomáhá i Adam Vodička z nedalekého Anybody hotelu. Podařilo se nám sehnat i další prostor, kde se šije, a to v Podané kavárně na Hilleho,” přibližuje dobrovolnický projekt student FaVU Vojtěch Kundrát. Ten je v současnosti i doktorandem Fakulty chemické, v nedávné době pomáhal mimo jiné s mícháním opalovacích krémů pro africké albíny. Akci pomáhá koordinovat také Andreas Gajdošík, nositel Ceny Jindřicha Chalupeckého.
VUT darovalo dobrovolníkům nevyužitá trička | Autor: Igor Šefr
Na počátku byla myšlenka pomoci lidem v nouzi, kteří by si těžko obstarali ochranné pomůcky. “Mrzelo nás, že ti nejslabší zůstávají v téhle situaci nechráněni, proto jsme se rozhodli jim pomoci. Nabízíme roušky sociálním a pečovatelským službám a také zdravotníkům. Husa na provázku měla stejný nápad, tak jsme to propojili a výborně to funguje. Na začátku jsme si půjčili šicí stroje od studentů FaVU, z brněnské Káznice a postupně nám začali lidé půjčovat svoje stroje z domu. Od neděle se nám podařilo ušít stovky roušek,” přibližuje Marika Volfová z FaVU VUT.

Zapojit se může každý podle svých možností. “Potřebujeme hlavně lidi, kteří budou roušky šít a nemusí to být přímo v divadle nebo v kavárně. Můžou je ušít i doma, my si pro ně dojedeme, nebo jim dokonce i dovezeme látku. Poté, co je vydezinfikujeme, rozvážíme je hlavně sociálním službám. Hodí se nám samozřejmě i materiál. Bereme jen stoprocentní bavlnu která jde vyvařit, vydezinfikovat a znovu použít. Nejlepší je plátno, třeba prostěradla,” jmenuje Kundrát, jak mohou lidé přiložit ruku k dílu. Více než 330 stoprocentně bavlněných triček se rozhodlo dobrovolníkům poskytnout právě brněnské VUT. Nejedná se sice o ideální materiál na šití roušek, dobrovolníci ale dodávají, že i tričkovina poslouží. Více informací k projektu najdete na www.sijemerousky.cz.

Publikováno: 18.03.2020 12:44

Zkrácený odkaz: https://www.vut.cz/old/f19527/d197088