VUT hostí u příležitosti 120. výročí České akademické hry

Víc jak 1 600 sportovců z 31 vysokých a vyšších odborných škol přivítají sportoviště Vysokého učení technického v Brně v rámci Českých akademických her 2019. Od 23. do 28. června 2019 bude u příležitosti 120. výročí svého založení pořádat VUT 18. ročník této sportovní soutěže. VUT bylo ostatně první školou, která před lety „studentskou olympiádu“ hostila.

„Letos jsme zaregistrovali nárůst zájemců z vyšších odborných škol. Kromě českých a slovenských studentů studujících na českých vysokých školách se přihlásili také karatisté z polské AZS Wroclav, kteří do Brna na České akademické hry dorazí,“ uvedla Hana Lepková, ředitelka Centra sportovních aktivit (CESA) VUT, které akci z pověření České asociace univerzitního sportu organizuje. I když se většina z 22 sportovních aktivit odehraje na sportovištích brněnské techniky, některé sporty mohou zájemci navštívit v objektech Univerzity obrany, Veterinární a farmaceutické univerzity či vybraných brněnských sportovních klubů.
Sportoviště VUT budou koncem června hostit "studentskou olympiádu" | Autor: Igor Šefr

Z celkového počtu více jak 1 600 sportovců je hned 292 z VUT. „Mezi účastníky je například čerstvá absolventka Fakulty chemické Aneta Lokajová, vytrvalostní plavkyně, která překonala za 10 hodin a 27 minut kanál La Manche, a je tak třetí nejrychlejší českou plavkyní na tomto úseku. V plavání nás bude reprezentovat i Petr Horvát z téže fakulty, jenž na MČR Masters vyhrál 10x zlato a získal i český rekord v A kategorii na 800 metrů,“ zmínila některé ze sportovců Lepková. Závodit bude například i Matěj Andrš z Fakulty stavební, hráč extraligy v házené, nebo král Brněnského Majálesu Jan Jílek ze stejné fakulty, který je registrovaný na skok vysoký, skok o tyči a hod oštěpem. Skok vysoký si za svou disciplínu vybrala například i Michaela Hrubá z Univerzity Karlovy, juniorská mistryně Evropy.

Cílem Českých akademických her je mj. propagace vysokoškolského sportu, protože sportovní výkony studentů mnohdy dosahují výjimečné úrovně, ale stojí spíše stranou zájmu sponzorů či veřejnosti. „Diváci se mohou těšit třeba na atraktivní souboje v běhu, kdy se tu utká 6 atletů s časem pod 11 vteřin v kategorii na 100 metrů a rovněž 7 atletů v závodech na 200 metrů, kteří trasu zaběhnou pod 22 vteřin. Dynamice přispívá i speciální závodní povrch MONDO, který má certifikaci 1. třídy od mezinárodní atletické federace,“ upozornila Lepková. Kromě již zmíněných sportů se mohou diváci těšit například i na bouldering, veslování, bojové sporty, aerobik, frisbee a celou řadu dalších individuálních i skupinových sportů.

Organizátor akademických her, Centrum sportovních aktivit VUT, disponuje v současnosti sportovišti o rozloze víc jak 30 000 m2, což představuje největší plochu sportovních areálů z tuzemských univerzit. V nabídce CESA je také 78 různých sportů a momentálně zde evidují víc jak 7 500 cvičících studentů brněnské techniky. Od září nastoupí na CESA i první studenti, ve spolupráci s odborníky z elektrofakulty VUT totiž začali nabízet unikátní studijní program Sportovní technologie.

Více o Českých akademických hrách 2019 najdete na webu http://2019.ceskeakademickehry.cz/.
Registrace pro novináře: http://2019.ceskeakademickehry.cz/registrace/registrace-medii.

Publikováno: 12.06.2019 09:30

Zkrácený odkaz: https://www.vut.cz/old/f19527/d186426