Vědci z VUT v Brně převzali "technologického oscara"

V Londýně byly včera předány "technologické oscary" - jeden získala biotechnologie Hydal, která vznikla na Vysokém učení technickém v Brně.

Zástupci Nafigate Corporation a.s. převzali včera v Londýně The 2015 Frost and Sullivan Technology Innovation Award pro biotechnologii Hydal, která vznikla na VUT v Brně. Slavnostní předávání cen proběhlo včera v nočních hodinách v Royal Garden Hotelu.

Cenu uděluje celosvětová agentura Frost & Sullivan, která už padesát let vyhodnocuje přínos nových poznatků pro rozvoj lidské společnosti. Češi získali ocenění za biotechnologii výroby biopolymerů Hydal z použitého fritovacího oleje, kterou z laboratoří Vysokého učení technického  v Brně do života uvedla rovněž česká společnost NAFIGATE Corporation a.s.

Technologie z dílny českých vědců byla patentována VUT v Brně, přesněji týmem profesorky Ivany Márové, a do průmyslového měřítka ji převádí hned tři české výzkumné týmy: na Vysokém učení technickém v Brně tým profesorky Márové, na Vysoké škole chemicko-technologické tým vedený doktorem Jiřím Trejbalem a v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd ČR tým vedený doktorem Alešem Prellem.

Publikováno: 15.05.2015 12:13

Zkrácený odkaz: https://www.vut.cz/old/f19527/d102795