Středoškoláci změří své síly v Národním kole Chemické olympiády na FCH VUT

Žáci středních kol se zápalem pro chemii se utkají v Národním kole 60. ročníku Chemické olympiády na půdě Fakulty chemické Vysokého učení technického v Brně, kde změří své síly jak v teoretických znalostech, tak v laboratoři. Akci zahájí 29. ledna pořadatelé soutěže na Hvězdárně a planetáriu Brno v 17 hodin a zakončí ji vyhlášením výsledků ve čtvrtek 1. února v aule rektorátu VUT v 10 hodin.

Studenti budou plnit úkoly i v laboratořích. | Autor: Archiv FCH VUT

Celkem 94 studentů z celé České republiky i Slovenska se sejde na Fakultě chemické, aby během tří dnů bojovali o vítězný titul. V Národním kole se utkají soutěžící třech různých kategorií, v níž jsou vždy žáci stejných ročníků a podobného studijního zaměření. Během soutěžního klání je pro účastníky připraven i zajímavý doprovodný program. Pojedou na exkurzi do firem Thermofisher, Synton a do Centra materiálového výzkumu Fakultě chemické. Kromě exkurzí čeká na účastníky i úniková hra, hospodský kvíz a sportovní olympiáda.

Chemická olympiáda představuje tradiční cestu, jak popularizovat chemii a podnítit studenty k zájmu o studium tohoto vědního oboru. Národní kolo soutěžícím představí možnosti a zázemí studia na Vysokém učení technickém v Brně a díky exkurzím zjistí, jaké pracovní možnosti obor chemie nabízí. „Národní kolo Chemické olympiády je vrcholem letošního chemického zápolení a pro mnohé studenty zároveň největším úspěchem jejich středoškolského studia chemie. Velmi mě těší, že jubilejní 60. ročník můžeme hostit právě u nás na Fakultě chemické VUT. Oceňuji zaujetí a vytrvalost, kterou studenti prokázali už samotnou účastí v Chemické olympiádě, a hlavně postupem do finálového kola. I v éře umělé inteligence a snadné dostupnosti informací na internetu je stále množství těch, kteří nachází radost v objevování a zkoumání nejen vlastních hranic. Budu se těšit, že se s některými z nich opět brzy setkáme i jako se studenty naší fakulty," uvedl děkan Fakulty chemické VUT Michal Veselý.

Hlavním partnerem Národního kola 60. ročníku Chemické olympiády je společnost MERCI, s.r.o. Mezi další partnery patří Contipro a.s., Synthon, s.r.o, Precheza, VWR International s.r.o. a SAINT-GOBAIN ADFORS CZ s.r.o. Ubytování a stravování všech účastníků Chemické olympiády zajišťuje hotel Vista a Koleje a menzy VUT.

Chemická olympiáda je česká nejvyšší chemická soutěž pořádaná Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Je vyhlašována každoročně a je určena pro žáky základních a středních škol. Nejvyšší kolo soutěže letos organizuje Fakulta chemická Vysokého učení technického v Brně ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a Střední průmyslovou školou chemickou Brno.

Akce se koná pod záštitou rektora VUT v Brně doc. Ing. Ladislava Janíčka, Ph.D., MBA, LL.M., hejtmana Jihomoravského kraje Mgr. Jana Grolicha a primátorky města Brna JUDr. Markéty Vaňkové.

Publikováno: 25.01.2024 16:00

Zkrácený odkaz: https://www.vut.cz/old/f19527/d252151