Nenech si ujet autobus! vyzývala recesistická akce Běh na 53

Kdo nikdy neběžel na autobus číslo 53, jakoby ani nestudoval v Technologickém parku. Recesistická akce studentů VUT s názvem Běh na 53 se letos konala ve středu 27. dubna. Nově ji podpořil i Dopravní podnik města Brna. "I když se snažíme jezdit co nejčastěji, občas se přeci jen stane, že někomu ze zastávky spoj ujede. Linka 53 není výjimkou. Naši řidiči to ale opravdu nedělají schválně, proto jsme se rozhodli tuto akci podpořit a jeden z našich autobusů linky 53 přistavíme k závodní trase," slíbila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Přestože chladné počasí závodníky prověřilo, zaběhat si přišli studenti i zaměstnanci VUT. "Běhá se v kategorii ženy, muži a VIP štafety. Letos se zúčastnilo vedení elektrofakulty, Fakulty strojního inženýrství nebo Fakulty stavební. Závodníci dostali tašku s notebookem, batoh na záda a museli uběhnout necelých sto metrů," vysvětlila organizátorka závodu ze spolku Studenti pro studenty Veronika Ondryášová.

Běh na 53 si vyzkoušelo osm desítek závodníků | Autor: Igor Šefr

Závod, který se konal už podeváté, je zcela dobrovolný: účastníci neplatili žádné startovné a zaběhat si mohli prakticky kdykoliv mezi 10. a 16. hodinou. "Běhalo se na chodníku před budovou T12. Letos udělali studenti FEKTu startovací bránu na laserový paprsek," dodala Ondryášová.

"DPMB obsluhuje zastávku Kolejní autobusovou linkou 53 od září roku 1989. V běžný pracovní den ujedou všechny autobusy na této lince více než tisíc kilometrů. Hlavními cestujícími jsou samozřejmě studenti," uvedl vedoucí dopravního odboru Jan Seitl. Dopravní podnik se na akci snažil oslovit studenty brněnské techniky i v rámci náborové kampaně tramvajových řidičů.

V rámci VIP štafet závodila i děkanka FEKTu Jarmila Dědková | Autor: Igor Šefr

Sportovně-recesistický Běh na 53 je už tradiční akcí letního semestru, která dává studentům možnost si užít jarní počasí a trochu se protáhnout. Na VUT ale existuje i oficiální Den sportu. Ten letos připadá na středu 18. května. V tento den je vyhlášeno rektorské volno pro všechny studenty a zaměstnance VUT, kteří se zapojí do některé z akcí Centra sportovních aktivit. V nabídce je například volejbal, badminton, ragby, cyklistický výlet, turistika v Rakousku nebo vodácký sjezd Zámecké Dyje.

Závod si vyzkoušeli i zaměstnanci VUT | Autor: Martin Střálka (SPS)

Publikováno: 27.04.2016 14:53

Zkrácený odkaz: https://www.vut.cz/old/f19527/d118095