Nabídka programů

Biomechanika

Prezenční 2 roky Zakončeno titulem Ing.

Biomechanika je jedním z mezních oborů ve strojírenství – s využitím poznatků inženýrské mechaniky řeší biologické a medicínské problémy, jejichž součástí jsou i podproblémy mechanického charakteru.
Těchto problémů je celá řada, zejména se řeší problémy v oblasti srdečně – cévní (aneurysma aorty, popis mechanického chování její tkáně), kosterně-svalové (problémy s pohyblivostí kloubů ─ kloubní endoprotézy, osteoporóza, zubní implantáty, fixátory páteře, zlomenin aj.).
Zabývá se i vhodností operačních postupů z hlediska budoucí funkce náhrad a zasahuje do dalších oblastí, jako jsou bioakustické problémy vokálního a sluchového aparátu.

Tento program zajišťuje Ústav mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky.

E-přihláška

Mechanika s přesahme do lékařstí. To je biomechanika!

  • 100 %

    zaměstnanost absolventů oboru

  • 56 %

    studentů získalo práci ještě před ukončením studia

  • 35 tis. Kč

    je minimální nástupní plat absolventa

1. ročník

Čeká vás spousta teorie, ale také praxe. Vstupním předmětem specializace Biomechanika je stejnojmenný předmět, který zavádí terminologii a poskytuje základní znalosti potřebné pro mezioborovou komunikaci s lékaři, konkrétně o struktuře a funkcích buněk, tkání a orgánů, tedy úvod do anatomie, histologie, fyziologie a patologie. V části vyhrazené biomateriálovému inženýrství se zaměříte především na konstitutivní a pevnostní vlastnosti základních biomechanických materiálů (kolagen, elastin) a na vlastnosti některých materiálů pro implantáty, tedy austenitických ocelí, legovaných slitin, vysokotlakého polyetylénu a keramik. Systémově je pojednáno o modelování v biomechanice a o zobrazovacích metodách v lékařství, jejichž výstupy jsou využívány pro tvorbu výpočtových modelů a ilustraci řešených biomechanických problémů.

Všechny své vědomosti předají
a v těžkých chvílích vás podrží

Předchozí Následující

Pojďte na FSI!

Jak se dostat na FSI