Detail předmětu
Čištění odpadních vod z průmyslu
FAST-CP054Ak. rok: 2019/2020
Předmět navazuje na čištění odpadních vod. Cílem je seznámení s technologiemi pro čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu. Po dvou úvodních kapitolách zabývajících se alternativními schématy průmyslových čistíren odpadních vod je podrobněji probíráno čištění odpadních vod ze zpracování cukru, výroby nápojů, zpracování ovoce a zeleniny, zpracování masa a drůbeže, mlékárenského průmyslu. Posluchači jsou seznámeni s technologiemi výroby jednotlivých produktů, se zdroji odpadních vod, doporučenými technologiemi čištění a návrhovými parametry.
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Ústav vodního hospodářství obcí (VHO)
Výsledky učení předmětu
Student zvládne problematiku čištění odpadních vod se zaměřením na potravinářský průmysl.
Prerekvizity
Chemie a technologie vody, čištění odpadních vod
Jazyk výuky
čeština
Osnovy výuky
1. Úvod do čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu, technologie výroby,
2. Zdroje odpadních vod, doporučené technologie čištění, alternativní schémata průmyslových čistíren odpadních vod
3. Fyzikální procesy používané pro čištění odpadních vod z PP, chemické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP
4.Biologické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP
5. Exkurze - vodní hospodářství pivovaru
6. Exkurze - vodní hospodářství vinařských závodů
7.Čištění odpadních vod ze zpracování cukru, nápojů, ovoce a zeleniny
8.Čištění odpadních vod z zpracování masa a drůbeže, z mlékárenského průmyslu, zpracování a finální likvidace kalů
Cíl
Rozšíření znalostí problematiky čištění odpadních vod se zaměřením na potravinářský průmysl.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program N-P-E-SI (N) magisterský navazující
obor V , 2. ročník, zimní semestr, 5 kreditů, volitelný
- Program N-K-C-SI (N) magisterský navazující
obor V , 2. ročník, zimní semestr, 5 kreditů, volitelný
- Program N-P-C-SI (N) magisterský navazující
obor V , 2. ročník, zimní semestr, 5 kreditů, volitelný