Publication detail

Vliv přídavku anthokyanů na vybrané parametry modelových pekárenských výrobků

TOBOLKOVÁ, B. POLOVKA, M. PANGHYOVÁ, E.

Original Title

Vliv přídavku anthokyanů na vybrané parametry modelových pekárenských výrobků

English Title

The effect of anthocyanins addition on selected parameters of model bakery products

Type

abstract

Language

Czech

Original Abstract

Cílem práce bylo posoudit vliv přídavku anthokyanů na antioxidační a radikál-zhášející vlastnosti a barvu modelových pekárenských výrobků (buchet) a jejich diferenciace na základě těchto charakteristik. Buchty byly připraveny ze špaldová mouky s 0.1% přídavkem anthokyanů o pH=3.8 a pH=6.7. Výsledky jasně prokazují vliv pH izolace anthokyanů na sledované parametry

English abstract

The aim of the study was to assess the effect of the anthocyanins addition on antioxidant and radical-scavenging activity and colour of model bakery products (cakes) and their differentiation on the basis of these characteristics. Cakes were prepared from spelt flour with 0.1% addition of anthocyanins with pH=3.8 and pH=6.7. Results clearly demonstrate the effect of pH value of the anthocyanins isolation on the selected parameters

Keywords

antokyaniny, modelový pekařský výrobek, EPR, UV-VIS

Key words in English

anthocyanins, model bakery product, EPR, UV

Authors

TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M.; PANGHYOVÁ, E.

Released

16. 5. 2012

Publisher

Občanske združenie PREVEDA

Location

, Banská Bystrica

ISBN

978-80-970712-2-6

Book

Interaktívna konferencia mladých vedcov 2012. Zborník abstraktov.

Pages from

12

Pages to

12

Pages count

100

BibTex

@misc{BUT93190,
  author="TOBOLKOVÁ, B. and POLOVKA, M. and PANGHYOVÁ, E.",
  title="Vliv přídavku anthokyanů na vybrané parametry modelových pekárenských výrobků",
  booktitle="Interaktívna konferencia mladých vedcov 2012. Zborník abstraktov.",
  year="2012",
  pages="12--12",
  publisher="Občanske združenie PREVEDA",
  address=", Banská Bystrica",
  isbn="978-80-970712-2-6",
  note="abstract"
}