Publication detail

Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné

VESPALCOVÁ, M. RAKOVSKÁ, E.

Original Title

Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné

English Title

Antimicrobial effects of Stevia rebaudiana extracts

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Stévie cukerná Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina známá především obsahem přírodního nekalorického náhradního sladidla steviosidu. V Jižní Americe, odkud stévie pochází, je rostlina považována za léčivou. Její léčivé účinky a pozitivní podpůrné působení při některých civilizačních chorobách jsou studovány na jihoamerických klinikách. Bylo také zjištěno, že extrakty z této rostliny potlačují růst mnohých mikroorganizmů, zejména bakterií dutiny ústní. Proto se výtažky z rostliny přidávají do zubních past nebo do jiných přípravků ústní hygieny. Cílem prezentované práce bylo zjistit, jestli extrakt ze stévie potlačuje růst i jiných mikroorganizmů než těch, které osídlují dutinu ústní. Zda by bylo principielně možné využít antimikrobiálních účinků stéviového extraktu jako konzervačního činidla. Pokud by tomu tak bylo, pak by extraktem ze stévie bylo možné jednak sladit a zároveň konzervovat, např. nápoje. Byly vybrány některé kvasinky a bakterie a na ně byly aplikovány různými způsoby připravované extrakty ze stévie. Pro studium antimikrobiálního působení extraktů byla zvolena jamková metoda. Byly testovány extrakty vodné alkoholové, maceráty i některé komerční výrobky ze stévie. Bylo prokázáno potlačení růstu bakterií např. Kocuria rosea a Micrococus luteus, rodu Bacillus, z kvasinek byl prokázán účinek na Geotrichum candidum, Hansenula anomala a Picia kluyveri.

English abstract

The goal of presented work is to find out, if different Stevia rebaudiana extracts affect on selected microorganism (bacterium and yeast).

Keywords

extrakt ze Stévie cukerné, antimikrobiální účinky, bakterie Kocuria rosea, Micrococus luteus, kvasinky Geotrichum candidum, Hansenula anomala, Picia kluyveri

Key words in English

Stevia rebaudiana extract, antimicrobial effect, Kocuria rosea, Micrococus luteus, Geotrichum candidum, Hansenula anomala, Picia kluyveri

Authors

VESPALCOVÁ, M.; RAKOVSKÁ, E.

RIV year

2007

Released

9. 9. 2007

Publisher

VÚPP

Location

Praha 2007

ISBN

1802-1433

Periodical

Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Year of study

38

Number

1

State

Czech Republic

Pages from

238

Pages to

241

Pages count

4

BibTex

@inproceedings{BUT44144,
  author="Milena {Vespalcová} and Eva {Rakovská}",
  title="Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné",
  booktitle="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2007",
  journal="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  volume="38",
  number="1",
  pages="238--241",
  publisher="VÚPP",
  address="Praha 2007",
  issn="1802-1433"
}