Detail publikace

Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné

VESPALCOVÁ, M. RAKOVSKÁ, E.

Originální název

Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné

Anglický název

Antimicrobial effects of Stevia rebaudiana extracts

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Stévie cukerná Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina známá především obsahem přírodního nekalorického náhradního sladidla steviosidu. V Jižní Americe, odkud stévie pochází, je rostlina považována za léčivou. Její léčivé účinky a pozitivní podpůrné působení při některých civilizačních chorobách jsou studovány na jihoamerických klinikách. Bylo také zjištěno, že extrakty z této rostliny potlačují růst mnohých mikroorganizmů, zejména bakterií dutiny ústní. Proto se výtažky z rostliny přidávají do zubních past nebo do jiných přípravků ústní hygieny. Cílem prezentované práce bylo zjistit, jestli extrakt ze stévie potlačuje růst i jiných mikroorganizmů než těch, které osídlují dutinu ústní. Zda by bylo principielně možné využít antimikrobiálních účinků stéviového extraktu jako konzervačního činidla. Pokud by tomu tak bylo, pak by extraktem ze stévie bylo možné jednak sladit a zároveň konzervovat, např. nápoje. Byly vybrány některé kvasinky a bakterie a na ně byly aplikovány různými způsoby připravované extrakty ze stévie. Pro studium antimikrobiálního působení extraktů byla zvolena jamková metoda. Byly testovány extrakty vodné alkoholové, maceráty i některé komerční výrobky ze stévie. Bylo prokázáno potlačení růstu bakterií např. Kocuria rosea a Micrococus luteus, rodu Bacillus, z kvasinek byl prokázán účinek na Geotrichum candidum, Hansenula anomala a Picia kluyveri.

Anglický abstrakt

The goal of presented work is to find out, if different Stevia rebaudiana extracts affect on selected microorganism (bacterium and yeast).

Klíčová slova

extrakt ze Stévie cukerné, antimikrobiální účinky, bakterie Kocuria rosea, Micrococus luteus, kvasinky Geotrichum candidum, Hansenula anomala, Picia kluyveri

Klíčová slova v angličtině

Stevia rebaudiana extract, antimicrobial effect, Kocuria rosea, Micrococus luteus, Geotrichum candidum, Hansenula anomala, Picia kluyveri

Autoři

VESPALCOVÁ, M.; RAKOVSKÁ, E.

Rok RIV

2007

Vydáno

9. 9. 2007

Nakladatel

VÚPP

Místo

Praha 2007

ISSN

1802-1433

Periodikum

Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Ročník

38

Číslo

1

Stát

Česká republika

Strany od

238

Strany do

241

Strany počet

4

BibTex

@inproceedings{BUT44144,
  author="Milena {Vespalcová} and Eva {Rakovská}",
  title="Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné",
  booktitle="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2007",
  journal="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  volume="38",
  number="1",
  pages="238--241",
  publisher="VÚPP",
  address="Praha 2007",
  issn="1802-1433"
}