Publication detail

Analýza termodynamických jevů při broušení

KOCMAN, K. ZEMČÍK, O.

Original Title

Analýza termodynamických jevů při broušení

English Title

Analysis of thermodynamic effects when grinding

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Článek zahrnuje výsledky výzkumu termodynamických efektů při rovinném broušení s cílem vyloučení vytvoření nevhodného tažného zbytkového napětí v povrchové vrstvě a předcházení dalším záporných jevům vlivemi tepelné degradace povrchu. Matematický model tepla a teploty při broušení byl ověřen s pomocí systému ThermaCam SC2000 spolu s určením hraničních hodnot jednotlivých závislostí.

English abstract

The article includes the results of research of thermodynamic effects in flat-surface grinding with the aim of eliminating generation of undesirable tensile residual stress in the surface layer and preventing other negative effects due to the thermal degradation of the surface . The mathematical quantification of heat and temperature in grinding was verified with the aid of thermal imaging system ThermaCam SC2000 complete with the definition of boundary conditions to determine specific individual dependence.

Key words in English

Prediction, thermodynamic effects, thermal balance, grinding

Authors

KOCMAN, K.; ZEMČÍK, O.

RIV year

2008

Released

19. 6. 2008

Publisher

TU Košice

Location

Prešov

ISBN

978-80-553-0044-3

Book

Nové smery vo výrobných technológiách 2008

Pages from

211

Pages to

215

Pages count

5

BibTex

@inproceedings{BUT26652,
  author="Karel {Kocman} and Oskar {Zemčík}",
  title="Analýza termodynamických jevů při broušení",
  booktitle="Nové smery vo výrobných technológiách 2008",
  year="2008",
  pages="211--215",
  publisher="TU Košice",
  address="Prešov",
  isbn="978-80-553-0044-3"
}