Detail publikace

Analýza termodynamických jevů při broušení

KOCMAN, K. ZEMČÍK, O.

Originální název

Analýza termodynamických jevů při broušení

Anglický název

Analysis of thermodynamic effects when grinding

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Článek zahrnuje výsledky výzkumu termodynamických efektů při rovinném broušení s cílem vyloučení vytvoření nevhodného tažného zbytkového napětí v povrchové vrstvě a předcházení dalším záporných jevům vlivemi tepelné degradace povrchu. Matematický model tepla a teploty při broušení byl ověřen s pomocí systému ThermaCam SC2000 spolu s určením hraničních hodnot jednotlivých závislostí.

Anglický abstrakt

The article includes the results of research of thermodynamic effects in flat-surface grinding with the aim of eliminating generation of undesirable tensile residual stress in the surface layer and preventing other negative effects due to the thermal degradation of the surface . The mathematical quantification of heat and temperature in grinding was verified with the aid of thermal imaging system ThermaCam SC2000 complete with the definition of boundary conditions to determine specific individual dependence.

Klíčová slova v angličtině

Prediction, thermodynamic effects, thermal balance, grinding

Autoři

KOCMAN, K.; ZEMČÍK, O.

Rok RIV

2008

Vydáno

19. 6. 2008

Nakladatel

TU Košice

Místo

Prešov

ISBN

978-80-553-0044-3

Kniha

Nové smery vo výrobných technológiách 2008

Strany od

211

Strany do

215

Strany počet

5

BibTex

@inproceedings{BUT26652,
  author="Karel {Kocman} and Oskar {Zemčík}",
  title="Analýza termodynamických jevů při broušení",
  booktitle="Nové smery vo výrobných technológiách 2008",
  year="2008",
  pages="211--215",
  publisher="TU Košice",
  address="Prešov",
  isbn="978-80-553-0044-3"
}