Publication detail

Všeobecné vzdělávání jako klíčová kompetence odborného studia?

LINDR, J.

Original Title

Všeobecné vzdělávání jako klíčová kompetence odborného studia?

English Title

General education as a key competence of specialsed studies?

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Moderní doba klade vysoké nároky. U absolventů je vyžadována plná odborná a všestranná připravenost a schopnost osvojit si všechny klíčové kompetence nezbytné pro úspěšné začlenění do pracovního a osobního života. V praxi se jedná pro školy jedná o obtížný úkol vybavit své absolventy všemi potřebnými znalostmi a dovednostmi. Propojení všeobecných kompetencí s odbornými vytváří dichotomii mezi všeobecností a odborností. Řešení tohoto vnitřního rouzporu vyžaduje nalezení křehké rovnováhy mezi všeobecným a odborným vzděláním v kurikulu vysokých škol, a to zejména technických. Integrace společenskovědních předmětů do učebních osnov fakulty je cesta, jak toho dosáhnout. Tento směr sice vede k úspěchu, ale taktéž s sebou přináší problémy, vize, výzvy a nové myšlenky, jakým způsobem se vydat na cestě k humanizaci, modernizaci a vyšší efektivnosti vzdělávání.

English abstract

Modern time has high demands. It requires full professional expertise and knowledge readiness for graduates and the ability to acquire key competences necessary for successful integration into working and personal life. This implies a difficult task for schools to equip their graduates with all necessary knowledge and skills. Linking general competences with professional competences creates a dichotomy between generality and expertise. The solution of this internal conflict requires a delicate balance of proportionality between general and specialised education in tertiary schools, especially in technical ones. Integrating social sciences into the curriculum of the faculty is the way how to accomplish this. This leads to success but also problems, visions, challenges and new ideas about how to make way to humanism, modernisation and greater efficiency.

Keywords

Kurikulum, kurikulární vize, společenskovědní předměty, vzdělávací koncepce, inovace, všeobecnost a odbornost, klíčové kompetence.

Key words in English

Curriculum, Curricular vision, Social science subjects, Educational conception,Innovation, Generality and specialisation, Key competences.

Authors

LINDR, J.

Released

26. 6. 2014

Publisher

SvF STU Bratislava

Location

Bratislava

ISBN

978-80-227-4191-0

Book

Spoločensko-vedné aspekty znalostnej spoločnosti

Edition number

1

Pages from

70

Pages to

76

Pages count

7

BibTex

@inproceedings{BUT112790,
  author="Jaroslav {Lindr}",
  title="Všeobecné vzdělávání jako klíčová kompetence odborného studia?",
  booktitle="Spoločensko-vedné aspekty znalostnej spoločnosti",
  year="2014",
  number="1",
  pages="70--76",
  publisher="SvF STU Bratislava",
  address="Bratislava",
  isbn="978-80-227-4191-0"
}