Detail publikace

Měření polarizačního stavu difúzního světla způsobeného mnohonásobným zpětným rozptylem v buňce

TOMÁNEK, P. GRMELA, L. BRÜSTLOVÁ, J. DOBIS, P. ABUBAKER, H.

Originální název

Measurement of diffused light polarization due to multiple backscattering in body cells

Český název

Měření polarizačního stavu difúzního světla způsobeného mnohonásobným zpětným rozptylem v buňce

Anglický název

Measurement of diffused light polarization due to multiple backscattering in body cells

Typ

článek ve sborníku

Jazyk

en

Originální abstrakt

The living body tissues consist of cells which dimensions are bigger than a wavelength of visible light. Therefore a Mie scattering of transmitted light occurs and different polarization states arise. The changes of polarization state due to the multiple scattering of light in the biological cellular tissues allow measure the freshness of processed meat. The back scattered polarized laser light exhibits multiple scattering on the thin slice of sample. The phenomenon is different if the cellular tissues are living or dead. In the case of meat, there are temporal and dynamic changes not only as a result of chemical process, but also geometric deformations due to the water evaporation from intracellular and extracellular sites. The polarization measurement shows the changes in polarization orientation due to the muscle orientation and meat aging.

Český abstrakt

Živá tkáň sestává z buněk, jejichž rozměry jsou větší než vlnová délka viditelného světla. Proto na nich při průchodu světla dochází k Mieovu rozptylu a v důsledku toho vznikají různé polarizační stavy. Změny polarizačního stavu způsobené mnohonásobným rozptylem zpětně odraženého světla v tkáňových buňkách umožňují měřit čerstvost masa. V opracovaném mase dochází k časovým a dynamickým změnám nejen díky chemickým procesům, ale i geometrickým deformacím způsobeným odpařováním vody z buněk. Polarizační měření ukazují změny orientace polarizace, která závisí také na orientaci svalových vláken a stárnutí masa.

Anglický abstrakt

The living body tissues consist of cells which dimensions are bigger than a wavelength of visible light. Therefore a Mie scattering of transmitted light occurs and different polarization states arise. The changes of polarization state due to the multiple scattering of light in the biological cellular tissues allow measure the freshness of processed meat. The back scattered polarized laser light exhibits multiple scattering on the thin slice of sample. The phenomenon is different if the cellular tissues are living or dead. In the case of meat, there are temporal and dynamic changes not only as a result of chemical process, but also geometric deformations due to the water evaporation from intracellular and extracellular sites. The polarization measurement shows the changes in polarization orientation due to the muscle orientation and meat aging.

Klíčová slova

živá buňka, biologická tkáň, světlo, Mieův rozptyl, zpětný rozptyl, polarizace, měření

Rok RIV

2009

Vydáno

15.11.2009

Nakladatel

Curran Associated, Inc.

Místo

New York

ISBN

978-1-61567-041-3

Kniha

8th IMEKO TC 2 Symposium on Photonics in Measurements 2008

Edice

Proceedings

Číslo edice

1

Strany od

152

Strany do

157

Strany počet

6

BibTex


@inproceedings{BUT35520,
  author="Pavel {Tománek} and Lubomír {Grmela} and Jitka {Brüstlová} and Pavel {Dobis} and Hamed Mohamed {Abubaker}",
  title="Measurement of diffused light polarization due to multiple backscattering in body cells",
  annote="The living body tissues consist of cells which dimensions are bigger than a wavelength of visible light. Therefore a Mie scattering of transmitted light occurs and different polarization states arise. The changes of polarization state due to the multiple scattering of light in the biological cellular tissues allow measure the freshness of processed meat. The back scattered polarized laser light exhibits multiple scattering on the thin slice of sample. The phenomenon is different if the cellular tissues are living or dead. In the case of meat, there are temporal and dynamic changes not only as a result of chemical process, but also geometric deformations due to the water evaporation from intracellular and extracellular sites. The polarization measurement shows the changes in polarization orientation due to the muscle orientation and meat aging.",
  address="Curran Associated, Inc.",
  booktitle="8th IMEKO TC 2 Symposium on Photonics in Measurements 2008",
  chapter="35520",
  edition="Proceedings",
  howpublished="print",
  institution="Curran Associated, Inc.",
  year="2009",
  month="november",
  pages="152--157",
  publisher="Curran Associated, Inc.",
  type="conference paper"
}