Detail projektu

Pokročilé konstrukční prvky na bázi dřeva a kompozitů pro objekty občanské výstavby

Období řešení: 01.04.2019 — 31.12.2022

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - Národní centra kompetence 1

- plně financující (2019-07-09 - nezadáno)

O projektu

Předmětem dílčího projektu je výzkum a vývoj kompozitních konstrukčních prvků na bázi dřeva, určených pro vodorovné konstrukce (Task 1), dále velkoformátových stěnových konstrukčních prvků s vylepšenými akustickými vlastnostmi (Task 2) a kompozitního konstrukčního prvku na bázi FRP se zvýšenou odolností v kondenzační zóně (Task 3). Task 1 Konstrukční prvek z materiálu na bázi dřeva KVH/BSH s vyztužením pro použití do výše zmíněných nových prvků – Kloboucká lesní, s.r.o. + VUT FAST + MendelU: Cílem bude najít výztužný prvek aplikovaný do vnější lamely nebo plochy hranolů KVH nebo BSH pro zvýšení jejich únosnosti a tuhosti použitím výztužnách polymerů, např. vlákna, tkaniny, pásky, pruty. V projektu bude rovněž řešen vztah druh použitého lepidla – lepený materiál – výztužný polymer. Task 2 Stěnové konstrukce Novatop se zlepšenými akustickými vlastnostmi - AGROP NOVA a.s. + VUT FAST KDK: Výzkum akustických vlastností již vyráběných prvků stěnových konstrukcí Novatop a jejich konstrukční úpravy směřující k dosažení vyšších akustických hodnot vzduchové neprůzvučnosti; ověření požární osolnosti; statické ověření konstrukčních detailů. Task 3 Kompozitní konstrukce se zvýšenou odolností v kondenzační zóně - PREFA KOMPOZITY + VUT FAST BZK: Pokročilý kompozitní konstrukční prvek určený pro použití v tlačené zóně nosného tepelně izolačního elementu. Pro přechod kondenzační zónou budou vyvinuty/navrženy/použity moderní kompozitní materiály na bázi FRP, které s ohledem na jejich vlastnosti lze v těchto aplikačních oblastech s výhodou využít. Řešení bude zaměřeno zejména na dosažení požadované spolehlivosti a trvanlivosti při kombinaci klimatických (vlhkost a teplota okolního prostředí) a mechanických zatížení. Pro dosažení vytčeného cíle je nutno ve spolupráci s firmou Prefa Kompozity vyvinout funkční spojení jednotlivých částí/vrstev kompozitní konstrukce, které bude vykazovat dostatečnou statickou spolehlivost.

Klíčová slova
Pokročilé konstrukční prvky; dřevo; kompozity; vodorovné konstrukce; velkoformátový stěnový panel; kompozitní prvek na bázi FRP.

Označení

TN01000056/05

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Centrum AdMaS
- příjemce (01.04.2019 - 31.12.2020)
Centrum AdMaS - VP2 - KCE
- odpovědné pracoviště (21.02.2019 - 21.02.2019)
Fakulta stavební
- odpovědné pracoviště (08.02.2019 - 08.02.2019)
Ústav kovových a dřevěných konstrukcí
- odpovědné pracoviště (08.02.2019 - 21.02.2019)

Výsledky

KARMAZÍNOVÁ, M.; KRONTORÁD, K.; ŠTRBA, M.; PILGR, M.; HORÁČEK, M.; PEŠEK, O.; BALÁZS, I.; DORŇÁK, V.; HAVÍŘOVÁ, Z.; KRÁL, P.; MOCOVÁ, P.: Kompozit: lepené lamelové dřevo + ocel; Vyztužený kompozitní konstrukční prvek na bázi dřeva pro vodorovné nosné konstrukce. Fakulta stavební VUT v Brně, Ústav kovových a dřevěných konstrukcí, Veveří 331/95, 602 00 Brno. (funkční vzorek)
Detail

KARMAZÍNOVÁ, M.; KRONTORÁD, K.; ŠTRBA, M.; PILGR, M.; HORÁČEK, M.; PEŠEK, O.; BALÁZS, I.; DORŇÁK, V.; HAVÍŘOVÁ, Z.; KRÁL, P.; MOCOVÁ, P.: Kompozit: kombinované lepené lamelové dřevo + ocel; Vyztužený kompozitní konstrukční prvek na bázi kombinovaného lepeného dřeva. Fakulta stavební VUT v Brně, Ústav kovových a dřevěných konstrukcí, Veveří 331/95, 602 00 Brno. (funkční vzorek)
Detail

GIRGLE, F.; ŠTĚPÁNEK, P.; ZLÁMALOVÁ, P.; VAŠÁTKO, D.; KOSTIHA, V.; BEZDĚK, O.; SEDLÁČEK, O.; PROKEŠ, J.; ŠIMŮNEK, P.: Sendvičový nosník; Odolný kompozitní nosník na větší rozpětí s vylehčenou stojinou. Všechny funkční vzorky jsou umístěny v prostorách firmy PREFA KOMPOZITY, a.s., Havránkova 11, 619 00 Brno – Horní Heršpice. V rámci realizace tohoto funkčního vzorku vznikla též technická a výrobní dokumentace, která je umístěna ve výrobním závodě firmy PREFA KOMPOZITY, a.s.. (funkční vzorek)
Detail