Detail produktu

Vyztužený kompozitní konstrukční prvek na bázi kombinovaného lepeného dřeva

KARMAZÍNOVÁ, M. KRONTORÁD, K. ŠTRBA, M. PILGR, M. HORÁČEK, M. PEŠEK, O. BALÁZS, I. DORŇÁK, V. HAVÍŘOVÁ, Z. KRÁL, P. MOCOVÁ, P.

Typ produktu

funkční vzorek

Abstrakt

Vyztužený kompozitní konstrukční prvek na bázi kombinovaného lepeného dřeva převážně pro svislé nosné konstrukce tvoří sloup (tlačený konstrukční prvek) z lepeného lamelového dřeva zesílený externí výztuží představovanou ocelovým páskem nalepeným na obou okrajích konstrukčního prvku. Konstrukční prvek lze realizovat pro základní průřez primárně z kombinovaného lepeného lamelového dřeva (konkrétně zde smrkové lepené lamelové dřevo v kombinaci s krajními lamelami z modřínového dřeva), případně i ze smrkového lepeného lamelového dřeva (i zde se zesílením externí výztuží tvořenou ocelovým páskem nalepeným na obou okrajích dosáhne zlepšení únosnosti a tuhosti). Zesílení ocelovým páskem vede z praktického pohledu k významnému zvýšení vzpěrné únosnosti, jakož i ohybové tuhosti.

Klíčová slova

konstrukční prvek, kompozitní, vyztužený, tlačený prvek, sloup, kombinované lepené lamelové dřevo, ocelový pásek, vzpěrná únosnost, ohybová tuhost.

Datum vzniku

14. 12. 2022

Umístění

Fakulta stavební VUT v Brně, Ústav kovových a dřevěných konstrukcí, Veveří 331/95, 602 00 Brno

Možnosti využití

Doposud nevyužívaný výsledek

Licenční poplatek

Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek