Detail projektu

Stanovení vertikální mobility těžkých kovů v lesních půdách jako podklad pro optimalizaci dřevinné skladby s cílem snížení rizika jejich transferu do jedlých hub

Období řešení: 01.06.2019 — 31.05.2021

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - Program na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA

- plně financující (2019-04-25 - 2021-05-31)

O projektu

Je známo, že druhové složení lesních porostů (listnaté vs. jehličnaté stromy) může výrazně ovlivnit koloběhy látek v ekosystému. Kontaminanty tak mohou být buď intenzivněji re-distribuovány do biosféry, hlubších partií půd a povrchových a podzemních vod, anebo imobilizovány v biomase rostlin a povrchových vrstvách půdy. Doposud ale nikdo exaktně nekvantifikoval re-distribuci těžkých kovů z lesního prostředí do dalších, pro člověka významných, složek ekosystému (např. houby, povrchová a podzemní voda) v závislosti na druhovém složení lesních porostů. Cílem projektu je ověřit hypotézu o rozdílném vlivu našich dvou hlavních hospodářských dřevin (HHD), tj. smrku (Picea abies L.) a buku (Fagus sylvatica L.), na akumulaci těžkých kovů v půdě a jejich další šíření v ekosystému. Navrhovaný mezioborový a multiinstitucionální projekt předloží podklad pro úpravu lesnického hospodaření, který přispěje ke zkvalitnění životního prostředí v lokalitách zatížených imisemi těžkých kovů na základně znalosti migrace kovů v půdním profilu ve vztahu k druhovému složení porostu. Dosavadní výzkumy zaměřující se na migraci kovů v půdním profilu byly prováděny zejména v oblasti Příbrami a Krušných hor. Svým omezeným rozsahem (počet ploch, počet vzorků), jasně nedefinovanými stanovištními a porostními podmínkami, nedovolují aplikaci na širší územní celky. Výše zmíněné lokality představují oblasti extrémní kontaminace půd v rámci celé ČR, tzn. "specific site", nelze je s jistotou aplikovat na další imisemi postižené oblasti. Doposud publikované prvkové mapy nejsou diferenciované podle horizontů, a vzhledem k nízké vstupní základně dat jsou příliš generalizované. Neberou v úvahu heterogenitu a charakter porostu a vliv faktorů prostředí (např. aktuální imisní zátěž, stanovištní podmínky). Přidanou hodnotou projektu je identifikace potenciálně rizikových oblastí kontaminace hub těžkými kovy.

Označení

TJ02000128

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Výsledky

PECINA, V.; VALTERA, M.; TRÁVNÍČKOVÁ, G.; KOMENDOVÁ, R.; NOVOTNÝ, R.; BRTNICKÝ, M.; JUŘIČKA, D. Vertical Distribution of Mercury in Forest Soils and Its Transfer to Edible Mushrooms in Relation to Tree Species. Forests, 2021, vol. 12, no. 5, p. 1-12. ISSN: 1999-4907.
Detail

Pecina, V., Valtera, M., Drápela, K., Novotný, R., Vahalík, P., Komendová, R., Brtnický, M. and Juřička, D. Influence of beech and spruce on potentially toxic elements-related health risk of edible mushrooms growing on unpolluted forest soils. Scientific Reports, 2022, vol. 12, no. 1, p. 5407-5407. ISSN: 2045-2322.
Detail

Juřička, D., Valtera, M., Novotný, R., Komendová, R., Černý, J. and Pecina, V. The influence of Norway spruce and European beech on the vertical distribution of Cd, Cu, Pb and Zn in temperate forest soils. EUROPEAN JOURNAL OF FOREST RESEARCH, 2022, no. 10 December 2022, ISSN: 1612-4669.
Detail

NOVOTNÝ, R.; PECINA, V.; ČERNÝ, J.; VALTERA, M.; JUŘIČKA, D. Vliv smrku ztepilého a buku lesního na obsah Cd, Cu, Pb a Zn v povrchových horizontech lesních půd v oblasti Jeseníků. Zpravy Lesnickeho Vyzkumu, 2021, roč. 66, č. 2, s. 86-94. ISSN: 0322-9688.
Detail

JUŘIČKA, D.; NOVOTNÝ, R.; PECINA, V.; VALTERA, M.; VAHALÍK, P.; KOMENDOVÁ, R.; BRTNICKÝ, M.: Vertikální mobilita těžkých kovů v půdách v závislosti na typu porostu na majetku Arcibiskupských lesů a statků Olomouc s.r.o. v Jeseníkách; Vertikální mobilita těžkých kovů v půdách v závislosti na typu porostu na majetku Arcibiskupských lesů a statků Olomouc s.r.o. v Jeseníkách. Mapa je volně dostupná na internetových stránkách institucí řešitelského týmu. ISBN 978-80-7509-783-5.. (specializovaná mapa s odborným obsahem)
Detail

JUŘIČKA, D.; NOVOTNÝ, R.; PECINA, V.; VALTERA, M.; VAHALÍK, P.; KOMENDOVÁ, R.; BRTNICKÝ, M.: Potenciálně rizikové oblasti výskytu těžkými kovy kontaminovaných hub v Jeseníkách; Potenciálně rizikové oblasti výskytu těžkými kovy kontaminovaných hub v Jeseníkách. Mapa je volně dostupná na internetových stránkách institucí řešitelského týmu. ISBN 978-80-7509-782-8.. (specializovaná mapa s odborným obsahem)
Detail