Detail oboru

Potravinářská chemie

FCHZkratka: DPCO_CHTPAk. rok: 2011/2012

Program: Chemie a technologie potravin

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: 25.10.2007Akreditace do: 31.10.2011

Profil

Cílem studia je zvládnutí vyváženého poměru teoretických i praktických experimentálních dovedností a zkušeností s aplikací obecných postupů na konkrétní řešené situace v oblasti chemie a technologie potravin. Program je orientován jak do oblasti potravinářských výrob s ohledem na zabezpečování a rozvoj progresívních technologií, tak také do oblasti kontroly jakosti a zdravotní nezávadnosti produkovaných potravin, pro které studenti procházejí v průběhu studia nezbytnými disciplínami. Absolventi DSP najdou uplatnění ve sféře univerzitního i neuniverzitního výzkumu, ve výzkumně vývojové oblasti privátních společností ne jenom v ČR, ale i v EU (např. Evropský úřad pro bezpečnost potravin, DG SANCO), ve výrobních podnicích zemědělsko-potravinářského komplexu. Profil absolventa nabízí také uplatnění v rámci státních kontrolních institucí a obchodních organizacích.

Klíčové výsledky učení

Studium a s ním spojený výzkum v doktorském studijním programu oboru jsou orientovány na získání a rozvíjení teoretických vědomostí a experimentálních dovedností v oblastech potravinářské chemie a inženýrských procesů výroby potravin, aplikované analytické a fyzikální chemie, mikrobiologie, biochemie a molekulární biotechnologie. Studium je koncipováno plně v souladu s rozvojem potravinářských věd a potravinářských technologií, jako i dalších, fundamentálních a aplikovaných oborů. Hlavní pozornost bude zaměřena zejména na oblasti vztahující se k výrobě, zpracování, skladování a kontrole kvality a zdravotní nezávadnosti potravin. Vzhledem k prudkému rozvoji technik molekulární biologie bude odpovídající pozornost věnována i využití této vědní discipliny při rozvoji nových potravinářských technologií. Vědecké poznání bude zaměřeno na kvalitu a bezpečnost potravin, produkci funkčních potravin, rozvoj a vývoj moderních molekulárně biologických diagnostických metod. Na rozvoji vědeckého poznání se budou podílet i další disciplíny chemického a biologického charakteru, které jsou nezbytnou podmínkou komplexního přístupu a chápáni rozvoje potravinářských věd.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Funkcionalizované nano- a mikročástice jako nosiče DNA

    Pro neselektivní nebo selektivní izolaci DNA o vysoké kvalitě z komplexních vzorků budou použity vhodně funkcionalizované magnetické částice. Výzkum bude zaměřen na na využití inovativních nano- a mikročástic jako nosičů pro reversní adsorpci DNA.

    Školitel: Rittich Bohuslav, doc. Ing., CSc.

  2. Funkcionalizované nano- a mikročástice jako nosiče DNA

    Pro neselektivní nebo selektivní izolaci DNA o vysoké kvalitě z komplexních vzorků budou použity vhodně funkcionalizované magnetické částice. Výzkum bude zaměřen na na využití inovativních nano- a mikročástic jako nosičů pro reversní adsorpci DNA.

    Školitel: Rittich Bohuslav, doc. Ing., CSc.

  3. Identifikace a charakterizace nepatogenních bakterií rodu Clostridium izolovaných ze sýrů

    Práce bude zaměřena na identifikaci a charakterizaci nových kmenů klostridií izolovaných ze sýrů. U směsných kultur bude studován vliv substrátu na produkci vodíku. K identifikaci změn ve složení kmenů ve směsné kultuře budou použity molekulárně biologické metody jako jsou PCR a PCR-DGGE.

    Školitel: Španová Alena, doc. RNDr., CSc.

  4. Vlastnosti průmyslově významných nepatogenních druhů rodu Clostridium

    Budou studovány kmeny klostridií izolované z mléka a sýrů. Bude zkoumán vliv pH, teploty a koncentrace substrátu na produkci vodíku. Bude rovněž studován vliv některých faktorů (např. vliv koncentrace iontů železa a těžkých kovů) na produkci vodíku.

    Školitel: Rittich Bohuslav, doc. Ing., CSc.

  5. Vliv fyzikálně-chemických dejů na odstraňování kontaminantů z potravin migrací do plastových obalových materiálů.

    Školitel: Šimko Peter, prof. Ing., DrSc.

  6. Vliv způsobu pěstování vinné révy na zastoupení mikroflóry ve víně.

    Cílem práce bude studium složení mikroflóry v průběhu výroby vína ze surovin získaných v rámci ekologického a integrovaného zemědělství. Jedná se o obhospodařování půdy bez používání chemických vstupů s nepříznivými dopady na životní prostředí. Sledováním neřízeného fermentačního procesu, přičemž na taxonomické zařazení primární mikroflóry bude aplikována metoda PCR a fyzikálně chemické změny vína slodovány pomocí moderních metod např. HPLC a pod.

    Školitel: Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc.

  7. Využití odpadních surovin pro výrobu biopaliv

    Cílem práce je studie produkce biopaliv s využitím mikroorganismů. Pozornost bude věnována biotechnologické produkci biopaliv z odpadních surovin. Zaměřením práce bude laboratorní prověření způsobů předúprav odpadních substrátů k produkci vybraných typů biopaliv, výběr a úprava analytických metod k hodnocení vhodnosti získaných produktů, výběr vhodných mikroorganismů pro kultivaci, výběr vhodné separační techniky k izolaci fermentačních produktů a analýza jednotlivých technologických stupňů.

    Školitel: Rychtera Mojmír, prof. Ing., CSc.

  8. Využití různých technik mikro- a nanoenkapsulace k řízenému uvolňování aktivních látek v potravinách a nápojích.

    Zaměřením práce je vývoj a příprava vybraných typů mikro- a nanočástic obsahujících aktivní složky potravin a nápojů s řízenou dobu uvolňování. Cílem práce bude zavedení a srovnání různých technik enkapsulace, jako je příprava liposomů, nanoprecipitace apod.. Ďo částic budou enkapsulovány jak nízkomolekulární látky a jejich směsi, tak i vysokomolekulární složky. U připravených nanočástic bude studována efektivita enkapsulace, dlouhodobá stabilita při různém pH, teplotě, v různých typech prostředí i v simulovaných fyziologických podmínkách. Výstupem práce by měl být návrh vhodných transportních systémů pro řízené uvolňování aktivních látek v nových typech funkčních potravin.

    Školitel: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

1. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCO_VEDVědecká aktivita Ics5Povinnýano
1. ročník, celoroční semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCV_AOAngličtina pro doktorandyen2Povinnýdrzkano
DCO_AFCHAplikovaná fyzikální chemie pro potravinářecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_BIPBioinženýrství pro potravinářecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_BCHPokročilá biochemiecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_MOBPokročilá molekulární biotechnologiecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_OCHPokročilá organická chemiecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_PMPotravinářská mikrobiologiecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_POTSpecializované potravinářské technologiecs2Povinně volitelnýdrzk1ano
2. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCO_VED2Vědecká aktivita IIcs12Povinnýano
2. ročník, celoroční semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCO_ANPAnalýza potravincs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_CHPChemie potravincs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_METMetrologie a její význam pro environmentální analýzucs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_NEZNavrhování experimentů a zpracování experimentálních datcs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_PIPotravinářské inženýrstvícs2Povinně volitelnýdrzk1ano
DCO_SPZSpeciální postupy zpracování potravinářských surovin a produktůcs2Povinně volitelnýdrzk1ano
3. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCO_VED3Vědecká aktivita IIIcs10Povinnýano
3. ročník, celoroční semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCO_SDZPojednání k dizertační prácics8Povinnýano
4. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCO_VED4Vědecká aktivita IVcs10Povinnýano
4. ročník, celoroční semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DCO_DIZDizertační prácecs14Povinnýano
Všechny skupiny volitelných předmětů
Sk. Počet kreditů Předměty
1 2 kr - 14 kr DCO_AFCH (2 kr), DCO_BIP (2 kr), DCO_BCH (2 kr), DCO_MOB (2 kr), DCO_OCH (2 kr), DCO_PM (2 kr), DCO_POT (2 kr)
1 2 kr - 12 kr DCO_ANP (2 kr), DCO_CHP (2 kr), DCO_MET (2 kr), DCO_NEZ (2 kr), DCO_PI (2 kr), DCO_SPZ (2 kr)