Detail oboru

Konstrukční a procesní inženýrství

FSIZkratka: D-KPIAk. rok: 2019/2020Zaměření: Energetické inženýrství

Program: Stroje a zařízení

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: 1.1.1999Akreditace do: 31.12.2020

Profil

Tento obor připravuje studenty na samostanou tvůrčí práci v konstrukční praxi a klade důraz na komplexní znalosti, integrování poznatků vědy, techniky a také umění v procesu projektování. Studenti , kteří se soustředí na problémy oblasti procesního inženýrství, jsou vedeni k samostatnosti při řešení vývoje, optimálního vedení, efektivního navrhování a projekce procesů v různých průmyslových oblastech.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Aktivní řízení spalovacího procesu malých topenišť s ručním přikládáním paliva

    Téma je zaměřeno na výzkum možností aktivního řízení spalovacího procesu v topeništích malých výkonů spalujících periodicky přikládanou biomasu. V rámci experimentálních prací budou testovány vhodné měřicí prvky pro identifikaci složení spalin a teplotních poměrů spalovacího procesu. Na experimentálním spalovacím zařízení budou realizovány testy algoritmů aktivního řízení distribuce spalovacího vzduchu. Teoretická část prací bude zahrnovat testování aktivního řízení na numerických modelech spalovací komory.

    Školitel: Pospíšil Jiří, doc. Ing., Ph.D.

  2. CFD modelování fluidní vrstvy spalovacích zařízení

    Téma práce je zaměřeno na numerické řešení termofluidních porcesů probíhajících ve fluidní vrstvě spalovacích zařízení využívajících biomasu jako palivo. V rámci zpracování tématu bude pozornost věnována testování různých výpočtových modelů využitelných při popisu fluidní vrstvy. Na základě dostupných experimentálních dat budou probíhat úpravy standartních modelů a návrhy modelů inovovaných.

    Školitel: Pospíšil Jiří, doc. Ing., Ph.D.

  3. Eliminace tuhých znečišťujících látek

    Velmi aktuální téma současné energetiky jsou emise tuhých znečišťujících látek, kdy výrobci a provozovatelé energetických zařízení pracně naplňují legislativní omezení. Student se bude v rámci studia zabývat vznikem a vlastnostmi částic a možnostmi jejich eliminace při vzniku nebo v sekundárním zařízení. Budou studovány mokré metody i bariérové filtry pro použití u malých kotlů i ve velké energetice.

    Školitel: Baláš Marek, doc. Ing., Ph.D.

  4. Spalování biomasy s využitím kyslíku

    Téma je zaměřeno na zvládnutí a optimalizaci procesu spalování paliv z biomasy s využitím vzduchu obohaceného kyslíkem. Cílem bude popsat a optimalizovat spalovací proces s důrazem na minimalizaci tvorby plynných emisí a vytvoření matematického modelu spalovacího procesu. Téma reaguje na aktuální problematiku optimalizace spalování a snižování emisní zátěže.

    Školitel: Baláš Marek, doc. Ing., Ph.D.

  5. Termické zpracování alternativních paliv

    Téma je zaměřeno na zvládnutí a optimalizaci procesu termického zpracování alternativních paliv z biomasy a biologicky rozložitelných odpadů formou spalování či zplyňování. Cílem práce bude popsat a optimalizovat úpravu paliva a termické procesy s důrazem na minimalizaci tvorby nežádoucích plynných u tuhých znečišťujících látek, maximalizaci účinnosti a vytvoření matematického popisu daného procesu. Téma reaguje na aktuální požadavky na energetické zpracování biologicky rozložitelných odpadů.

    Školitel: Baláš Marek, doc. Ing., Ph.D.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.