Detail předmětu

Horská kola

CESA-TV-HKAk. rok: 2023/2024

Výuka bude zaměřena jak na kondiční vyjížďky v okolí Brna, především v terénu, tak na technické ježdění v Brně i okolí po trailech. Vše záleží na povětrnostních podmínkách a stavu terénu. Podle toho upravíme i délku tras a časové rozpětí. Budeme jezdit v průměru dvě až tři hodiny za každého počasí, i po tmě se světly. 

 



















Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Vstupní znalosti

Podmínkou účasti je vlastní kolo v perfektním technickém stavu, náhradní duše, pumpička, lepení, případně další náhradní díly. Přilba na kolo je povinná a pití je samozřejmostí vzhledem k délce vyjížděk. Chrániče na kolena jsou vhodné při nácviku některých technických pasáží a dovedností. Ideální je horské kolo s odpruženou vidlicí. V zimním semestru je důležité mít teplé i nepromokavé věci, které je možné kdykoliv odložit a znovu nasadit. Doporučuji také batoh i nějakou korunu na občerstvení po cestě.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené absence. V souladu se Směrnicí č.17/2019 k výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Omluvy předem emailem garantovi výuky (Daniela.Chlibkova@vut.cz).

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

 


Učební cíle

Příležitost sportovat v přírodě za každého počasí, vpartě kam arádů, duševní relaxace, zdokonalení fyzické kondice. Jedinečná možnost vybočit za hranici všedního dne. Jezdíme hlavně na pohodu.
Výuka je určena pro všechny cyklisty na horských kolech jakýchkoliv typů. V případě rozdílné výkonnosti nebo limitující techniky (typ kola) se program přizpůsobí rozdělením na menší skupinky. Gravity a enduro jezdci, stejně jako cykloturisté a cykloturistky jsou vítáni! Program výuky se upraví po první výukové hodině podle přihlášených studentů.

Pohybová aktivita v přírodě, duševní relaxace, zdokonalení fyzické kondice, zvýšení aerobní i anaerobní výkonnosti a technických jízdních dovedností. Jedinečná možnost vybočit za hranici všedního dne.

Základní literatura

Dressler, J., Navrátilová, M. (2013): Škola kola. Monty-prosport,s.r.o. ISBN 978-80-260-5056-8 (CS)
https://en.wikipedia.org/wiki/Enduro_(mountain_biking) (EN)
Kirkwood, L., Ingram, L., Cunningham, J., Geraint, D.F.J. (2017): Physiological characteristics and performance in elite vs non-elite enduro mountain biking. DOI: 10.28985/171231.jsc.10 (EN)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor