Detail předmětu

Zásady výroby aditiv

CEITEC VUT-DS122Ak. rok: 2023/2024

V tomto kurzu budou přezkoumány základy, výhody a nevýhody výroby aditiv a její sociální a ekonomický dopad. Student se naučí, jak ovládat souhru mezi materiály, zařízeními pro výrobu a softwarem pro úspěšný vývoj produktu. Čtyři z nejrozšířenějších technologií výroby aditiv budou podrobně revidovány, včetně modelování roztaveného nanášení, psaní přímým inkoustem, selektivního tavení laserem a stereolitografie. Pro každou technologii budou diskutovány materiálové požadavky, principy a podmínky zpracování, přesnost, poruchy v komunitě a vlastnosti získaných součástí. Studenti budou mít možnost v křemíkovém designu jednoho objektu a postavit jej vrstvu po vrstvě pomocí buď fúzované modelování depozice nebo přímé psaní inkoustem. V neposlední řadě bude představen koncept biofabrikace a 3D bioprintingu s vysokým potenciálem pro výrobu lidských tkání a orgánů.

Jazyk výuky

angličtina

Vstupní znalosti

Znalosti z oblasti materiálových věd, polymerů, kovů a keramiky. Základní pojmy tradičního zpracování material.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Kurz se skládá z několika přednášek, které mohou být tváří v tvář nebo virtuální. V každé přednášce je jedno téma recenzováno jedním studentem a téma je probráno ve skupině. Na konci kurzu každý student poskytne svou písemnou zpětnou vazbu. Hodnocení kurzu závisí na kvalitě prezentace, aktivní účasti na všech přednáškách a včasném odeslání zpětné vazby.

Základní literatura

D. Kazmer. Three-Dimensional Printing of Plastics. In Applied Plastics Engineering Handbook. Elsevier 2017, 617-634 (EN)
E. Peng, D. Zhang, J. Ceramic Robocasting: Recent Achievements, Potential, and Future Developments. Advanced Materials 2018, 30, 1802404 (EN)
S. Zakeri, M. Vippola, E. Levänen. A comprehensive review of the photopolymerization of ceramic resins used in stereolithography. Additive Manufacturing 2020, 35, 101177 (EN)
L.C. Zhang, Y. Liu. Additive Manufacturing of Titanium Alloys for Biomedical Applications. In Additive Manufacturing of Emerging Materials. Springer 2019, 179-196 (EN)
K.A. Deo, K.A. Singh, C.W. Peak, D.L. Alge, A.K. Gaharwar. Bioprinting 101: Design, Fabrication, and Evaluation of Cell-Laden 3D Bioprinted Scaffolds. Tissue Engineering Part A 2020, 26, 318-338 (EN)
S.H. Huang, P. Liu, A. Mokasdar, L. Hou. Additive manufacturing and its societal impact: a literature review. The International Journal of Advanced Manufacturing Technology 67, 2013, 1191-1203. (EN)