Detail předmětu

Odborná způsobilost v elektrotechnice

FSI-VE0Ak. rok: 2020/2021

Předmět "Odborná způsobilost v elektrotechnice" (VE0) je určen pro studenty FSI VUT v Brně Ústavu automatizace a informatiky.
Předmět umožní získat po absolvování výuky a příslušné zkoušky kvalifikaci podle Vyhlášky 50/1978 Sb. ve smyslu §4 až §6.
Náplň předmětu vychází důsledně ze současně platné legislativy.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Výstupem studia je získání odpovídajícího osvědčení podle §4 až §6 vyhl. 50/1978 Sb., čímž student získá patřičné kompetence pro práci na elektrických zařízeních nn(LV) - nízké napětí.

Prerekvizity

Prerekvizity vychází z příslušných paragrafů vyhl.50/1978Sb., kde jsou stanoveny podmínky (např. délka praxe, vzdělání apod.) získání jednotlivých paragrafů způsobilosti.

Korekvizity

Korekvizity se v rámci výuky uvedeného předmětu nepředpokládají.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny. Výuka je doplněna cvičením, kde se ověřují získané teoretické znalosti z přednášek. Dle možností budou pro studenty organizovány přednášky odborníků z praxe a exkurze do firem zabývajících se činnostmi souvisejícími s obsahem předmětu.

Způsob a kritéria hodnocení

Předmět je vyučován formou přednášek, cvičení a předpokládá se vykonání zkoušky. Přednášky jsou nepovinné, ale doporučuje se je navštěvovat. Cvičení je povinné (předpokládá se 100% účast, v případě nedodržení jednotlivé případy řeší vyučující). Cvičení bude ukončeno zápočtem. Tento vychází ze závěrečné zkoušky. Na závěr semestru budou studenti vykonávat zkoušku písemnou (test) a ústní před komisí, která bude zaměřena na získání § 4 až 6 podle vyhl. 50/1978 Sb. Hodnocení je uspěl nebo neuspěl, je třeba získat k hodnocení uspěl 90% správných odpovědí v testu a kladné hodnocení z ústní části.

Pracovní stáže

Pokud jsou ústavem pořádány pracovní stáže, je možná po schválení pro studenty účast. Totéž se týká i akcí v rámci studentských mobilit, které organizuje FSI nebo VUT.

Učební cíle

Cílem předmětu je umožnit studentům získat příslušnou kvalifikaci z hlediska odborné způsobilosti v elektrotechnice podle vyhl. č. 50/1978 Sb.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Výuka je kontrolována ve cvičeních z hlediska účasti a aktivity. Předpokládá se 100% účast na cvičeních, v případě nepřítomnosti je student povinen výuku nahradit, způsob náhrady určí vyučující.

Doporučené volitelné složky programu

Předpokládá se účast na odborných exkurzích ve vzdělávacích institucích nebo firmách, které se věnují řešení problémů dle osnovy předmětu. Rovněž je možná účast na odborných přednáškách zaměřených na problematiku předmětu.

Základní literatura

Vyhláška č.50/1978 Sb. - vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice, aktuální znění z 1.9.1982 (verze 2). (CS)
LPE s.r.o. Vyhláška 50/78 Sb. Studijní materiály pro §5, §6, §7, §8, §10. 1. vyd. Brno: LPE s.r.o, 2018. 140 s. Bez ISBN. (CS)
KŘÍŽ, Michal. Příručka pro zkoušky elektrotechniků-požadavky na základní odbornou způsobilost. 11. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2016. ISBN 978-80-87942-22-2. (CS)
Polabské školící a informační středisko. Zkušební testy podle vyhlášky č. 50/1978Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice. 12. doplněné vydání. Nymburk: PŠIS, 2017. 134 s. Bez ISBN. (CS)
VOZOBULE, Josef. Učební texty ze zákonů, vyhlášek, předpisů a ČSN určené pro zkoušky revizních techniků elektrických zařízení a ostatní zájemce o elektrická zařízení.5. aktualizované vydání. Praha: Technická inspekce České republiky (TIČR), 2019. 454 s. Bez ISBN. (CS)

Doporučená literatura

KŘÍŽ, Michal. Dimenzování a jištění elektrických zařízení – tabulky a příklady. 5. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2019. 224 s. ISBN 978-80-87942-49-9. (CS)
ŠTĚPÁN, František. Proudové chrániče. 3. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2015. 144 s. ISBN 978-80-87942-11-6. (CS)
KŘÍŽ, Michal. Značky, barevné a alfanumerické značení v elektrotechnice. 1. vyd. el. Praha: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o. , 2012. 130 s. ISBN 80-86230-62-7. (CS)
KŘÍŽ, Michal. Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky. 3. aktualizované vydání. Pardubice: Vydavatelství IN-EL, spol. s r.o., 2017. 65 s. ISBN 978-80-87942-28-4. (CS)
Normy, vyhlášky a zákony, které mají návaznost na odbornou způsobilost v elektrotechnice. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program N-AIŘ-P magisterský navazující, 1. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod, vyhl. 50/1978Sb., elektrotechnická kvalifikace.
2. Názvosloví, rozdělení elektrických zařízení podle různých hledisek, jmenovitá napětí sítí a spotřebičů
3. Značení vodičů různým způsobem.
4. Druhy rozvodných sítí a jejich označení (TN, TT, IT, sítě stejnosměrné).
5. Zásuvky střídavého rozvodu, přívody.
6. Krytí elektrických zařízení, schvalovací značky, značky grafické.
7. Názvosloví a technické normy se zaměřením na bezpečnost v elektrotechnice.
8. Bezpečná elektrická instalace, bezpečný výrobek.
9. Povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů v provozu s elektrickými zařízeními, zakázané práce, zajištění bezpečnosti při práci.
10. Ochrana před úrazem elektrickým proudem, názvosloví.
11. Prostory z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem.
12. Ochranné prostředky, ochranná opatření (odpojení od sítě, dvojitá izolace, zesílená izolace, ochrana malým napětím SELV, PELV).
13. První pomoc při úrazu elektrickým proudem

Laboratorní cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Vyhl. 50/1978Sb., elektrotechnická kvalifikace.
2. Rozdělení elektrických zařízení podle různých hledisek, jmenovitá napětí sítí a spotřebičů.
3. Značení vodičů různým způsobem.
4. Druhy rozvodných sítí a jejich označení (TN, TT, IT, sítě stejnosměrné).
5. Druhy rozvodných sítí.
6. Zásuvky střídavého rozvodu, přívody.
7. Krytí elektrických zařízení, schvalovací značky, značky grafické.
8. Názvosloví a technické normy se zaměřením na bezpečnost v elektrotechnice.
9. Bezpečná elektrická instalace, bezpečný výrobek.
10. Povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů v provozu s elektrickými zařízeními, zakázané práce, zajištění bezpečnosti při práci.
11. Ochrana před úrazem elektrickým proudem, názvosloví, prostory z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem.
12. Ochranné prostředky, ochranná opatření (odpojení od sítě, dvojitá izolace, zesílená izolace, ochrana malým napětím SELV, PELV).
13. První pomoc při úrazu elektrickým proudem.