Detail předmětu

Spolehlivost konstrukcí vozovek

FAST-DM51Ak. rok: 2020/2021

Obecný pohled na spolehlivost konstrukcí, odlišné přístupy při návrhu stavebních, mechanických a jiných konstrukcí a systémů. Hodnocení spolehlivosti s pomocí charakteristik provozní způsobilosti a principy jejich měření. Mechanismy porušování a funkční vlastnosti silničních stavebních materiálů. Principy výpočtu provozní způsobilosti a únosnosti vozovek, navrhování vozovek a jejich údržby, oprav a recyklace. Presentace výzkumu ústavu pozemních komunikací týkajícího seŘešení spolehlivosti v návrhů sítě pozemních komunikací a konstrukcí vozovek. Hodnocení spolehlivosti charakteristikami provozní způsobilosti a jejich stanovení. Mechanismy porušování vozovek a funkční vlastnosti stavebních materiálů. Principy výpočtu provozní způsobilosti a únosnosti vozovek, navrhování vozovek a navrhování údržby, oprav a recyklace vozovek. Presentace výzkum ústavu pozemních komunikací týkajícího se spolehlivosti silničních systémů a konstrukcí. Studenti z různých specializací prezentují přístup ke spolehlivosti v konstrukcích a systémech podle jejich zájmů.

Jazyk výuky

čeština

Zajišťuje ústav

Ústav pozemních komunikací (PKO)

Prerekvizity

stavební mechanika, navrhování konstrukcí

Osnovy výuky

1. - 2. Úvod a příprava literatury k prostudování
3. - 5. Semináře na zadané téma
6. Spolehlivost a provozní způsobilost
7. Funkční vlastnosti a jejich měření
8. Výpočet konstrukcí vozovek
9. Posouzení konstrukcí
10. Návrh údržby, oprav a recyklace vozovek
11.-13. Zpracování a presentace seminární práce se zadanou tématikou.

Učební cíle

Hlavním cílem je definování spolehlivosti silničních sítí, systémů a konstrukcí a představení principů a metod návrhů konstrukcí vozovek a návrhu údržby oprav a recyklací vozovek.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Kudrna J.: TP 170 Navrhování vozovek pozemních komunikací. VUT FAST 2004
Teplý, B., Novák, D. : Spolehlivost stavebních konstrukcí . CERM Brno 1999

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. - 2. Úvod a příprava literatury k prostudování 3. - 5. Semináře na zadané téma 6. Spolehlivost a provozní způsobilost 7. Funkční vlastnosti a jejich měření 8. Výpočet konstrukcí vozovek 9. Posouzení konstrukcí 10. Návrh údržby, oprav a recyklace vozovek 11.-13. Zpracování a presentace seminární práce se zadanou tématikou.