Detail předmětu
Řízení kvality
FP-BrkvPAk. rok: 2020/2021
Předmět se zabývá problematikou řízení kvality v oblasti průmyslových výrob.
Jazyk výuky
čeština
Počet kreditů
5
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Studenti budou znát moderní přístupy k řízení jakosti podniku, včetně nejpoužívanějších systémů řízení jakosti, a to dle norem ISO řady 9000, TQM a EFQM.
Prerekvizity
Základy organizace a manažerských funkcí podniku, pochopení důležitosti zákazníka v tržním hospodářství,
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Přednášky mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny, problémů a jejich vzorových řešení.
Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.
Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.
Způsob a kritéria hodnocení
Zakončení předmětu:
Zápočet: vypracování semestrální práce.
Zkouška: písemná forma. Student obdrží dvě otázky, na jejichž odpovědi má vymezený časový prostor. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.
Zakončení předmětu pro studenty s individuálním studiem:
Zápočet: vypracování semestrální práce, která bude zaslána přednášejícímu.
Zkouška: písemná forma. Student obdrží dvě otázky, na jejichž odpovědi má vymezený časový prostor. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.
Zakončení předmětu v distanční formě:
Zápočet: vypracování semestrální práce.
Zkouška: test prostřednictvím e-learningu. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.
Zápočet: vypracování semestrální práce.
Zkouška: písemná forma. Student obdrží dvě otázky, na jejichž odpovědi má vymezený časový prostor. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.
Zakončení předmětu pro studenty s individuálním studiem:
Zápočet: vypracování semestrální práce, která bude zaslána přednášejícímu.
Zkouška: písemná forma. Student obdrží dvě otázky, na jejichž odpovědi má vymezený časový prostor. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.
Zakončení předmětu v distanční formě:
Zápočet: vypracování semestrální práce.
Zkouška: test prostřednictvím e-learningu. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.
Osnovy výuky
Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality
Způsobilost procesu
Regulace procesu
Základy metrologie
Technické požadavky na výrobky
Efektivita kontrolního systému v jakosti
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu
7 jednoduchých nástrojů jakosti
7 nástrojů managementu
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností
Trendy ve vývoji kvality
Způsobilost procesu
Regulace procesu
Základy metrologie
Technické požadavky na výrobky
Efektivita kontrolního systému v jakosti
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu
7 jednoduchých nástrojů jakosti
7 nástrojů managementu
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností
Trendy ve vývoji kvality
Učební cíle
Hlavním cílem předmětu je, aby si studenti osvojili teoretické základy a metodické postupy potřebné pro řízení jakosti podniku.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. V případě omluvené neúčasti na cvičení může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování dílčího písemného úkolu.
Doporučená literatura
MIZUNO, S. Řízení jakosti. Praha: Victoria Publishing, 1998.
Veber, J. a kol. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1782-1.
Veber, J. a kol. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1782-1.
Elearning
eLearning: aktuální otevřený kurz
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Přednáška
20 hod., nepovinná
Vyučující / Lektor
Osnova
Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality
Kvalita výrobního procesu
Regulace procesu.
Způsobilost procesu.
7 jednoduchých nástrojů kvality.
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu.
7 nástrojů managementu.
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností.
Výrobková certifikace.
Efektivita kontrolního systému kvality.
Základy metrologie.
Technické požadavky na výrobky.
Vývojové trendy v kvalitě.
Kvalita výrobního procesu
Regulace procesu.
Způsobilost procesu.
7 jednoduchých nástrojů kvality.
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu.
7 nástrojů managementu.
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností.
Výrobková certifikace.
Efektivita kontrolního systému kvality.
Základy metrologie.
Technické požadavky na výrobky.
Vývojové trendy v kvalitě.
Cvičení
10 hod., povinná
Vyučující / Lektor
Osnova
Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality
Kvalita výrobního procesu
Regulace procesu.
Způsobilost procesu.
7 jednoduchých nástrojů kvality.
7 nástrojů managementu.
Úloha lidského činitele v jakosti
Kvalita výrobního procesu
Regulace procesu.
Způsobilost procesu.
7 jednoduchých nástrojů kvality.
7 nástrojů managementu.
Úloha lidského činitele v jakosti
Elearning
eLearning: aktuální otevřený kurz