Detail předmětu
Management výroby
FP-BmvKAk. rok: 2020/2021
Seznamuje s provozními, technickými, organizačními přístupy a technikami řízení, terminologií a metodologií vstupních a výrobních výstupních prvků výrobních procesů. Seznamuje s prostředky využití disponibilních zdrojů v dynamicky se rozvíjejících podmínkách tržních vztahů a s cestami racionálního využití lidského činitele ve výrobě.
Jazyk výuky
čeština
Počet kreditů
5
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Studenti budou schopni aktivně se podílet na tvorbě výrobního systému podniku a osvojí si základní znalosti výrobních prvků a aktivit,s jejich ekonomikou a hodnocením. Předmět poskytuje a integruje znalosti studentů nutné pro využívání výrobního managementu v praxi.
Prerekvizity
Předmět navazuje a aplikuje doposud získané znalosti z oblasti ekonomie, obchodování, informačních technologií, úvod do materiálových věd a inženýrství, matematiky I+II.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.
Přednášky budou probíhat s využitím didaktické techniky za použití Power Pointu.
Cvičení budou probíhat jako výpočtové i seminární.
K získání přehledu o použití znalostí v praxi bude i exkurze ve výrobních podnicích.
Přednášky budou probíhat s využitím didaktické techniky za použití Power Pointu.
Cvičení budou probíhat jako výpočtové i seminární.
K získání přehledu o použití znalostí v praxi bude i exkurze ve výrobních podnicích.
Způsob a kritéria hodnocení
Podmínky pro udělení zápočtu:
účast na cvičeních; splnění úkolů, odevzdání a presentace případové studie v požadovaném rozsahu a formě.
Zkouška má písemnou a ústní část:
Písemná část obsahuje příklady a ústní část ověřuje schopnosti studenta porozumět a aplikovat základní teoretické znalosti výrobního managementu.
účast na cvičeních; splnění úkolů, odevzdání a presentace případové studie v požadovaném rozsahu a formě.
Zkouška má písemnou a ústní část:
Písemná část obsahuje příklady a ústní část ověřuje schopnosti studenta porozumět a aplikovat základní teoretické znalosti výrobního managementu.
Osnovy výuky
1. Praxe v průmyslovém podnikatelském subjektu
2. Praxe v průmyslovém podnikatelském subjektu
3. Úvod do managementu výroby, základní pojmy
4. Operativní řízení výroby
5. Plánovací činnost s využitím normativní základny
6. Výrobní kapacita
7. Průběžná doba výroby součástí
8. Průběžná doba výrobku
9. Stanovení výrobní dávky
10. Výrobní systém a jeho projektování
11. Výrobní linky
12. Náklady na výrobní proces
13. Technická obsluha výroby
2. Praxe v průmyslovém podnikatelském subjektu
3. Úvod do managementu výroby, základní pojmy
4. Operativní řízení výroby
5. Plánovací činnost s využitím normativní základny
6. Výrobní kapacita
7. Průběžná doba výroby součástí
8. Průběžná doba výrobku
9. Stanovení výrobní dávky
10. Výrobní systém a jeho projektování
11. Výrobní linky
12. Náklady na výrobní proces
13. Technická obsluha výroby
Učební cíle
Hlavním cílem kurzu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Účast na přednáškách je doporučována pro získání znalostí pro cvičení.
Docházka je povinná a kontrolovaná vyučujícím písemnou prezentací účasti studentem na každé formě cvičení. Současně probíhá i kontrola dílčího zpracování případové studie v polovině semestru
Docházka je povinná a kontrolovaná vyučujícím písemnou prezentací účasti studentem na každé formě cvičení. Současně probíhá i kontrola dílčího zpracování případové studie v polovině semestru
Základní literatura
JUROVÁ,M. a kol. Výrobní procesy řízené logistikou. 1.vyd. Praha Albatros Media 2013, 260s. ISBN 978-80-265-0059-9
JUROVÁ,M. Řízení výroby. Brno, Akademické nakladatelství s.r.o. 2011 s.219, ISBN 978-80-214-4370-9
MAKOVEC, J. Organizace a plánování výroby. 1.vyd. Praha VŠE 1998. 274s. ISBN 80-7079-171-3
JUROVÁ,M. Řízení výroby. Brno, Akademické nakladatelství s.r.o. 2011 s.219, ISBN 978-80-214-4370-9
MAKOVEC, J. Organizace a plánování výroby. 1.vyd. Praha VŠE 1998. 274s. ISBN 80-7079-171-3
Doporučená literatura
JUROVÁ,M. a kol. Výrobní procesy řízené logistikou. 1.vyd. Praha Albatros Media 2013, 260s. ISBN 978-80-265-0059-9
KAVAN, M.Výrobní a provozní management. 1.vyd.Praha Grada Publishing 2002, 424s., ISBN 80-247-4099-5
TOMEK, G., VÁVROVÁ, V. Řízení výroby. 2. vyd. Praha GRADA 2000, 408s. ISBN 80-7169-955-1
KAVAN, M.Výrobní a provozní management. 1.vyd.Praha Grada Publishing 2002, 424s., ISBN 80-247-4099-5
TOMEK, G., VÁVROVÁ, V. Řízení výroby. 2. vyd. Praha GRADA 2000, 408s. ISBN 80-7169-955-1