Detail předmětu
Základy potravinářských technologií
FCH-BCO_ZPTAk. rok: 2018/2019
Studenti si osvojí základní teoretické principy technologického procesu výroby nejdůležitějších potravinářských komodit, jako je maso, mléko a mléčné výrobky, chléb a pečivo, cukr, čokoláda aj.
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Studenti budou ovládat principy a postupy technologie výroby základních rostlinných a živočišných potravin a nápojů, včetně fyzikálních, chemických a biologických procesů probíhajících v jednotlivých fázích výroby.
Prerekvizity
Základní znalosti z oborů fyzikální chemie, chemie potravin, biochemie, mikrobiologie, principů uchovávání potravin
Doporučená nebo povinná literatura
Kadlec, P. a kol.: Technologie potravin I a II; VŠCHT v Praze (CS)
"Hui, Y. H.: Encyclopedia of Food Science and Technology. John Wiley & Sons, Inc., New York, 1992. (EN)
Drdák, M. a kol.: Základy potravinárskych technologií; Vydavatelstvo Malé centrum 1996 (CS)
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou přednášek - 2 vyučovací hodiny týdně. Studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.
Způsob a kritéria hodnocení
Podmínky absolvování zkoušky:
a) písemná část – 3 otázky (3 vybrané komodity) – postup (schéma) a popis jednotlivých technologických operací (nutná min. 50% úspěšnost)
b) ústní část- případné doplňující otázky
Jazyk výuky
čeština
Osnovy výuky
1. Zpracování ovoce a zeleniny
2. Výroba nealkoholických nápojů
3. Technologie výroby cukru
4. Zpracování kakaových bobů, výroba čokolády
5. Zpracování obilnin a zrnin, technologie mlynářství
6. Pekárenská technologie
7. Technologie zpracování masa
8. Technologie zpracování vajec a výroba vaječných výrobků
9. Technologie zpracování mléka a smetany
10. Technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků
11. Technologie výroby sýrů a tvarohů
12. Technologie výroby rostlinných a živočišných tuků a olejů
Cíl
Cílem předmětu je seznámit studenty se základními technologickými postupy výroby vybraných nejdůležitějších potravinářských výrobků.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
obor BPCO_CHP , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_PCH , 3. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný
- Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1. ročník, zimní semestr, 4 kredity, povinný