Detail předmětu

Výrobní procesy

FP-KvpPAk. rok: 2013/2014

Seznamuje s provozními, technickými, organizačními přístupy a technikami řízení, terminologií a metodologií vstupních a výrobních výstupních prvků výrobních procesů. Seznamuje s prostředky využití disponibilních zdrojů v dynamicky se rozvíjejících podmínkách tržních vztahů a s cestami racionálního využití lidského činitele ve výrobě.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou schopni aktivně se podílet na tvorbě výrobního systému podniku a osvojí si základní znalosti výrobních prvků a aktivit,s jejich ekonomikou a hodnocením. Předmět poskytuje a integruje znalosti studentů nutné pro využívání výrobního managementu v praxi.

Prerekvizity

Předmět navazuje a aplikuje doposud získané znalosti z oblasti ekonomie, obchodování, informačních technologií a úvod do materiálových věd a inženýrství.

Korekvizity

Nejsou aplikovány.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.
Přednášky budou probíhat s využitím didaktické techniky za použití Power Pointu.
Cvičení budou probíhat jako výpočtové a seminární.
K získání přehledu o použití znalostí v praxi, bude i exkurze ve výrobních podnicích.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky pro udělení zápočtu:
účast na cvičeních; splnění úkolů, odevzdání a presentace případové studie v požadovaném rozsahu a formě.
Zkouška má písemnou a ústní část:
Písemná část obsahuje příklady a ústní část ověřuje schopnosti studenta porozumět a aplikovat základní teoretické znalosti logistického managementu.

Osnovy výuky

Úvod do managementu výroby, základní pojmy
Operativní řízení výroby
Plánovací činnost s využitím normativní základny
Výpočet velikosti výrobní dávky,
Výpočet velikosti rozpracované výroby
Výrobní kapacita
Průběžná doba výroby
Náklady na výrobní proces
Náklady na produkt

Učební cíle

Hlavním cílem kurzu je poskytnout studentovi základní znalosti a dovednosti pro řízení výrobního procesu s ohledem na vývoj řízení výroby ve světě globalizované výroby, zvládnutí nejnovějších technik a metod pro projektování a provoz výrobních systémů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Docházka je povinná a kontrolovaná vyučujícím písemnou prezentací účasti studentem na každé formě cvičení. Současně probíhá i kontrola dílčího zpracování případové studie v polovině semestru

Základní literatura

JUROVÁ,M. Řízení výroby I. Část 1+2, 2.přeprac.vyd. Brno, VUT FP 2005,s.81+138, ISBN 80-214-3134-2, 80-214-3066-4 (CS)
KAVAN,M.Výrobní a provozní management. 1.vyd.Praha Grada Publishing 2002, s.424, ISBN 80-247-4099-5 (CS)
JUROVÁ,M. Řízení výroby. Brno, Akademické nakladatelství s.r.o. 2011 s.219, ISBN 978-80-214-4370-9 (CS)
JUROVÁ,M. a kol. Výrobní procesy řízené logistikou. 1.vyd. Praha Albatros Media 2013, 260s. ISBN 978-80-265-0059-9 (CS)

Doporučená literatura

JUROVÁ,M. Organizace přípravy výroby. Brno CERM,akademické nakladatelství 2009, 102s, ISBN 978-80-214-3945-7 (CS)
KAVAN,M. Výrobní a provozní management. 1.vyd.Praha Grada Publishing 2002, s.424, ISBN 80-247-4099-5 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-EP , 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do managementu výroby, základní pojmy
2. Náklady na výrobní proces
3. Náklady na produkt
4. Operativní řízení výroby v reálném čase
5. Plánovací činnost s využitím normativní základny
6. Výpočet velikosti výrobní dávky
7. Výpočet velikosti rozpracované výroby
8. Výrobní kapacita
9. Průběžná doba výroby

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor