Detail předmětu

Leadership diverzitních týmů

FP-ldtPAk. rok: 2012/2013

Kurz poskytuje studentkám a studentům specifické rozšiřující znalosti a dovednosti v oblasti personálního managemetu se zaměřením na leadership diverzitních (různorodých) týmů.
Absolvování tohoto kurzu rozvíjí vědomosti a dovednosti především v následujících oblastech: leadership lidských zdrojů, vedení týmů, sociální diverzita, měření diverzity, metody a techniky diversity managementu a leadershipu, interkulturní management, gender management, diversity management, work-life balance.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Kurz je zaměřen na získání základních teoretických znalostí využitelných v praxi v rámci vysoce aktuální leadershipu diverzitních (různorodých) diverzitních týmů. Kurz poskytuje také prostor pro osobní zkušenost a nácvik manažerských dovedností formou práce na případových studií a analýzou příkladů dobrá praxe.

Prerekvizity

nejsou požadovány

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro úspěšné absolvování předmětu je nutné splnit všechny následující požadavky:
1. Účast na přednáškách a cvičeních v požadovaném rozsahu.
2. Samostatná příprava na přednášky a cvičení v požadovaném rozsahu.
3. Efektivní spolupráce na přednáškách a cvičeních.

Úspěšné absolvování kurzu a získání klasifikovaného zápočtu je podmíněno ústní prezentací a písemným vypracováním seminární práce.

Osnovy výuky

1. Úvod do kurzu. Východiska a koncepce předmětu, základní témata a jejich návaznosti, přehled studijní literatury základní a doporučené, stanovení požadavků k úspěšnému absolvování kurzu, přehled základní terminologie.
2. Leadership a management diverzitních týmů v globálním prostředí. Teorie ekonomického rozvoje R. Floridy.
3. Sociální diverzita v organizacích. Vymezení terminologie, diverzita na individuální úrovni, diverzita na skupinové úrovni, diverzita na organizační úrovni. Měření diverzity. Diverzity management.
4. Interkulturní management a gender management. Intersekcionalita. Specifika cizinců pracujících v cizí zemi, expatrioti, braindrain, braingain, gender kvóty, rovné příležitosti.
5. Age management. Terminologie, teoretické přístupy, výzkumy v oblasti age managementu, mýty o starších zaměstnancích, vícegenerační týmy, perspektivy age managementu.
6. Oblast slaďování pracovního a soukromého života. Částečné úvazky, firemní mateřská školka, flexibilní pracovní doba, práce z domova, sdílené pracovní úvazky, win-win strategie. Příklady dobré praxe.



Učební cíle

Cílem kurzu je získat přehled o problematice personálního vedení diverzitních týmů v podnicích a organizacích v globální perspektivě. Důraz je kladen především na vymezení základních pojmů, teoretických koncepcí, výzkumných přístupů, ale také na oblast aplikačního využití poznatků v praxi personálních manažerů. V rámci kurzu jsou představeny příklady dobré praxe.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách je doporučená a kontrolovaná, účast na cvičeních je povinná a kontrolovaná.

Základní literatura

RAŠTICOVÁ, M. Efektivní přístupy k vedení diverzitních týmů v českých podnicích. Brno: CERM, 2012. ISBN 978-80-720-4809-0. (CS)
FLORIDA, R., TINAGLI. 2004. Europe in the Creative Age. New York: Carnegie Mellon Software Industry Centre. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR magisterský navazující

    obor MGR-PFO , 1. ročník, letní semestr, volitelný
    obor MGR-ŘEP , 1. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor