Publication detail

PROHLÁŠENÍ VLASTNÍKA A JEHO ROZPORY

KRAMÁŘOVÁ, I.

Original Title

PROHLÁŠENÍ VLASTNÍKA A JEHO ROZPORY

English Title

DECLARATION OF BUILDING-OWNER AND ITS DIFFERENCES

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

V České republice v posedních letech stále častěji dochází k privatizaci bytového fondu, výstavbě developerských projektů a lidé celkově upřednostrňují osobní vlastnictví bytu před ostatními způsoby bydlení. Odkupování bytů do osobního vlastnictví je v těchto případech velmi úzce spojeno s rozdělováním bytových domů na bytové a nebytové jednotky, a to na základě prohlášení vlastníka budovy. I když se tento proces řídí legislativou, tj. zákonem č.72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, v platném znění, při vyhotovení prohlášení vlastníka budovy a následně i potom, velmi často dochází k rozporným názorům, které nezřídka musí řešit soud. Osobní vlastnictí vzniká vkladem vlastnického práva do katastru nemovitostí. Aby se byty v bytových domech mohly stát předmětem samostatného vlastnictví, musí se z nich stát bytové a nebytové jednotky. K tomu je nezbytně nutné vyhotovit prohlášení vlastníka budovy. Podstatou tohoto prohlášení je rozčlenění budovy a následné vymezení prostor, které budou tvořit společné části domu a samostatné bytové a nebytové jednotky. Přitom společné části domu mohou být využívány všemi vlastníky vzniklých jednotek, na rozdíl od bytových a nebytových jednotek, kdy veškerá práva s nimi spojená smí užívat pouze jejich vlastník. I přesto, že zákon o vlastnictví bytů specifikuje, jaké náležitosti musí prohlášení vlastníka splňovat, co může a nemůže být vymezeno jako společný prostor, dochází vlivem nejednoté legislativy k častým sporům. K nejvíce diskutovaným tématům spojeným s rozdělením budovy na jednotky se bezpochyby řadí otázka vlastnictví balkónů, lodžií, oken, ale i sklepních kójí a garážových stání.

English abstract

In the Czech Republic, people generally prefer to be a landlord of flat, instead of to be a tenant. This phenomem has very close connection with splitting of residential building to residential and commercial units, which could be the subject for ownership. For this splitting is very important to do Declaration of Building-owner. Even when it is treated by the act, this sector has a lot of doubts and differences and very often is being solved in front of the tribunal. The main problem is the question, what it is common part, which can own all co-owners from building and use together and what belongs just to one owner of property. The biggest trouble is with balcony, windows and lock-up place. This article should get the view what gap has the law. And point to different opinions.

Key words in English

Property; residential building; residential unit; non-residential; landlord; collective parts of building; declaration of building-owner; balcony

Authors

KRAMÁŘOVÁ, I.

RIV year

2012

Released

25. 4. 2012

Publisher

Vysoké učení technické v Brně

Location

Brno

ISBN

978-80-214-4485-0

Book

Sborník anotací

Edition number

první

Pages from

17

Pages to

17

Pages count

4

BibTex

@inproceedings{BUT92619,
  author="Iva {Kramářová}",
  title="PROHLÁŠENÍ VLASTNÍKA A JEHO ROZPORY",
  booktitle="Sborník anotací",
  year="2012",
  number="první",
  pages="17--17",
  publisher="Vysoké učení technické v Brně",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-4485-0"
}