Publication detail

Teplárenství

KADRNOŽKA, J., OCHRANA, L.

Original Title

Teplárenství

English Title

Cogeneration

Type

book

Language

Czech

Original Abstract

Podrobně je probrán a zhodnocen princip kombinované výroby elektřiny a tepla a jeho přínosy pro úsporu paliv. Podrobně jsou probrány všechny typy tepláren (parní, s plynovými turbinami a spalovacími motory, paroplynové, s binárními cykly a s palivovými články), dále centralizovaná a decentralizovaná výroba elektřiny a tepla, tepelné sítě. Dále jsou probrány teplárenské kotle: podle druhu paliv, zvláště pak fluidní kotle se stacionární a cirkulující fluidní vrstvou, kotle v paroplynových teplárnách a použití alternativních paliv. Značná pozornost je věnována výměníkům tepla v teplárnách.

English abstract

This monograph provides explanation and assessment principle of the cogeneration and its benefits , i. e. fuel savings. There are also described all the types of heating plants (heating plants with steam turbines, gas turbines, engines, binary cycles and fuel cells), centralized and decentralized heat and electricity production, heat distribution systems. Main types of steam boilers are also discussed (boilers with stationary or circulating fluidized bed, steam boilers in combined cycles) as well as the usage of alternative fuels. Considerable space is dedicated to the heat exchangers in the heating plants.

Key words in English

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla, úspora paliva, teplárny s parními turbinami, teplárny s plynovými turbinami, teplárny se spalovacími motory, paroplynové teplárny, teplárny s palivovými články, palivové články, kotle, fluidní kotle se stacionární a cirkulující vrstvou, alternativní paliva, výměníky tepla.

Authors

KADRNOŽKA, J., OCHRANA, L.

RIV year

2001

Released

1. 11. 2001

Publisher

CERM, s. r. o., Brno

Location

Brno

ISBN

80-7204-222-X

Edition

1. vydání

Pages count

180

BibTex

@book{BUT61287,
  author="Jaroslav {Kadrnožka} and Ladislav {Ochrana}",
  title="Teplárenství",
  year="2001",
  publisher="CERM, s. r. o., Brno",
  address="Brno",
  series="1. vydání",
  pages="180",
  isbn="80-7204-222-X"
}