Publication detail

Vývoj nových injektážních systémů s využitím odpadních surovin

MATULOVÁ, P.

Original Title

Vývoj nových injektážních systémů s využitím odpadních surovin

English Title

Research of new compakting grouting with waste industrial materials substitution

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Při zakládání staveb je častým problémem nestabilní, málo únosné podloží. Původem tohoto narušení může být kolísání hladiny podzemní vody, zvětrávání zemin a její sedimentace, umístění objektu na navážku, popř. poddolování. Zpevňování geologického podloží staveb, kde původní zemina nedosahuje požadované únosnosti, pomocí injektážních směsí, je technologie známá již řadu desetiletí, jedná se o proces čerpání kapaliny o proměnlivé viskozitě do zeminy, rozštěpené horniny nebo betonu pro snížení propustnosti Dříve se k tomuto účelu využívali především jílocementové, popř. pouze cementové suspenze. Nárokům dnešního stavebního průmyslu, však již ne zcela vyhovují. Snahou či trendem posledních let je využít ekonomicky nenáročné odpadní suroviny, kterých je nadbytek a pokusit se je uplatnit v co nejširší míře. Jako vhodný způsob se jeví použití právě do injektážních směsí pro stabilizaci podloží či k velkoobjemovému zaplňování kaveren. Základním předpokladem přípravy kvalitní injektážní a výplňové hmoty je její viskozita. Viskózní injektážní a výplňová hmota musí zatéct do, za nebo kolem konstrukce nebo prvku pro vytvoření zábrany proti kapalinám nebo parám. Dále je velmi důležité, aby mohl unikat vzduch a nedošlo k vytvoření vzduchové kapsy.

English abstract

The paper presents the basic ideas concerning some new trends in building activities which asses the buildingcosts in view of the whole life, rehability and their optimisation.Concrete, reinforeced concrete and masonry constructions are commonly involved in various defects. These defects are mostly stress cracks and inner caverns or differential settlement. Very successful improvement of these defects is grouting

Key words in English

defects of concrete, reinforeced concrete and masonry constructions, stress cracks and inner caverns or differential settlement compaction grouting, waste industrials materials (fly-ash,slag,)

Authors

MATULOVÁ, P.

RIV year

2006

Released

25. 1. 2006

Publisher

Akademické nakladatelství CERM , Brno

Location

Brno

ISBN

80-214-3112-1

Book

Juniorstav 2006

Edition number

1

Pages from

199

Pages to

204

Pages count

6

BibTex

@inproceedings{BUT21162,
  author="Pavla {Matulová}",
  title="Vývoj nových injektážních systémů s využitím odpadních surovin",
  booktitle="Juniorstav 2006",
  year="2006",
  number="1",
  pages="199--204",
  publisher="Akademické nakladatelství CERM , Brno",
  address="Brno",
  isbn="80-214-3112-1"
}