Publication detail

Okno jako možný prvek solární architektury

KLÍMOVÁ, S.

Original Title

Okno jako možný prvek solární architektury

English Title

Window as element of solar architecture

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

V dnešní době se při návrhu pasivních a energeticky úsporných domů využívá tzv. solárního okna. Tento prvek solární architektury významným způsobem ovlivňuje jednak mikroklima přilehlé místnosti, ale také energetickou náročnost stavby jako celku. Tepelný zisk v zimním období muže být v celkové energetické bilanci objektu potlačen nadměrnými tepelnými zisky v letním období (což si může vyžádat chlazení). Celková efektivita systémů závisí na orientaci objektu ke světovým stranám, druhu zasklení i na konstrukčním a materiálovém řešení celé soustavy pasivního solárního systému. Článek se zamýšlí nad vhodným použitím různých typů zasklívacích prostředků v závislosti na orientaci ke světovým stranám a též poukazuje na význam akumulace tepelné energie do stavebních konstrukcí.

English abstract

At prezent time is used solar window by design of passive and energy saving buildings. This compoment of solar architecture affects in important way not only microclime adjoining room but also energy factor of all building. The text dealts with appropriate using of various types of glazing in connection (in dependence on) with orientation to cardinal points and also shows importance of accumulation of thermal energy to building constructions.

Key words in English

solar radiation effects - účinky slunečního záření, passive solar systems - pasivní solární systémy, transparent insulation - transparentní izolace, energy factor - energetická bilance

Authors

KLÍMOVÁ, S.

Released

19. 4. 2006

Publisher

Contour, s.r.o., Praha 5

Location

Praha, Česká republika

Pages from

184

Pages to

187

Pages count

4

BibTex

@inproceedings{BUT19103,
  author="Lenka {Ševčíková} and Sylva {Bantová} and Danuše {Čuprová}",
  title="Okno jako možný prvek solární architektury",
  booktitle="13. mezinárodní konference Tepelná ochrana budov 2006",
  year="2006",
  pages="4",
  publisher="Contour, s.r.o., Praha 5",
  address="Praha, Česká republika"
}