Publication detail

Agrolesnické systémy pro ochranu a obnovu funkcí krajiny a jejich uplatnění v procesu pozemkových úprav

SOBOTKOVÁ, V. DUMBROVSKÝ, M. WEGER, J.

Original Title

Agrolesnické systémy pro ochranu a obnovu funkcí krajiny a jejich uplatnění v procesu pozemkových úprav

English Title

Agroforestry systems for the protection and restoration of landscape functions and their application in the process of land management

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Agrolesnické systémy představují systémy využívání půdy, v jejichž rámci je stejný pozemek zároveň využíván k pěstování stromů a k zemědělské produkci. Agrolesnické systémy mají příznivé environmentální přínosy v porovnání s konvenčním zemědělstvím. Mezi jejich nejvýznamnější pozitivní účinky patří protierozní a retenční funkce, kdy zpomalují evaporaci a odtok srážkové vody. Stanovení podmínek provádění opatření agrolesnictví v ČR upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie a v souladu se Strategickým plánem Společné zemědělské politiky Evropské unie v České republice aktuálně připravované Nařízení vlády. V procesu pozemkových úprav se agrolesnické systémy navrhují v rámci plánu společných zařízení a lze je uplatnit jako opatření proti vodní erozi i jako opatření navrhovaná k ochraně zemědělského půdního fondu.

English abstract

Agroforestry systems represent land use systems in which the same plot of land is simultaneously used for growing trees and for agricultural production. Agroforestry systems have favorable environmental benefits compared to conventional agriculture. Among their most significant positive effects are anti-erosion and retention functions, when they slow down evaporation and runoff of rainwater. The determination of the conditions for the implementation of agroforestry measures in the Czech Republic is governed by the Government Regulation currently being prepared, following the directly applicable regulations of the European Union and in accordance with the Strategic Plan of the Common Agricultural Policy of the European Union in the Czech Republic. In the process of land management, agroforestry systems are designed within the framework of the plan of common facilities and can be applied as a measure against water erosion as well as a measure proposed to protect the agricultural soil fund.

Keywords

Agrolesnické systémy, dotace, pásové střídání plodin, vrstevnicové obdělávání, pozemkové úpravy, protierozní opatření

Key words in English

Agroforestry systems, subsidies, crop rotation, contour cultivation, land management, anti-erosion measures

Authors

SOBOTKOVÁ, V.; DUMBROVSKÝ, M.; WEGER, J.

Released

6. 3. 2023

ISBN

1214-5815

Periodical

Časopis Pozemkové úpravy MZe ČR – ÚPU, 2004

Year of study

1

Number

1

State

Czech Republic

Pages from

3

Pages to

7

Pages count

5

URL

BibTex

@article{BUT187525,
  author="Veronika {Sobotková} and Miroslav {Dumbrovský} and Jan {Weger}",
  title="Agrolesnické systémy pro ochranu a obnovu funkcí krajiny a jejich uplatnění v procesu pozemkových úprav",
  journal="Časopis Pozemkové úpravy MZe ČR – ÚPU, 2004",
  year="2023",
  volume="1",
  number="1",
  pages="3--7",
  issn="1214-5815",
  url="http://uvhk.fce.vutbr.cz/cs/vysledky-vav"
}