Publication detail

Kvalita výuky jako zlepšení přínosu výuky

LINDR, J.

Original Title

Kvalita výuky jako zlepšení přínosu výuky

English Title

Teaching quality as the improving teaching benefits

Type

article in a collection out of WoS and Scopus

Language

Czech

Original Abstract

Společenskovědní předměty na technické univerzitě mají za cíl doplnit profil absolventa tak, aby byl schopen se úspěšně po všech stránkách zařadit do praxe. K tomu je zapotřebí věnovat předmětům zaměřeným na tzv. soft skills náležitou pozornost. Např. vybrané předměty Prezentační dovednosti a Sociální komunikace představují právě ty předměty, které se o rozvoj soft skills snaží. Bohaté zkušenosti s jejich výukou za období více než 15 let umožňuje systematicky sledovat údaje o tom, jaký celkový dojem na studenty mají. Jedná se však o předměty oborově doplňkové a povinně volitelné. Přehledné výstupy, grafy, tabulky a regrese trendu prozrazují, že studenti jsou s výuku společenskovědních předmětů spokojení. Výuka studenty obohacuje, přispívá k osobnímu rozvoji a znamená změnu v repertoáru technických předmětů, u nichž chybí dimenze širšího společenskovědního rozhledu.

English abstract

Social science subjects at the Technical University aim to supplement the profile of the graduate so that he is able to successfully put himself into praxis in all aspects. To do this, it is necessary to pay attention to subjects focused on so-called soft skills. E.g. selected subjects Presentation skills and Social communication represent precisely those subjects that strive for the development of soft skills. Experience with their teaching over a period of more than 15 years allows us to systematically monitor the data on their overall impression on students. However, these are complementary and compulsory elective courses. Clear outputs, graphs, tables and trend regressions reveal that students are satisfied with the teaching of social science subjects. The teaching enriches students, contributes to personal development, means a change in the repertoire of technical subjects, which lack a broader social science perspective.

Keywords

společenskovědní předměty, celkový dojem, soft skills, smysluplnost výuky, hodnocení kvality výuky, statistické zpracování

Key words in English

social science courses, overall impression, soft skills, teaching quality evaluation, statistical processing

Authors

LINDR, J.

Released

11. 7. 2022

Publisher

Magnanimitas

Location

Hradec Králové

ISBN

978-80-87952-36-8

Book

Quaere 2022

Edition

XII.

Edition number

1

Pages from

369

Pages to

374

Pages count

5

URL

BibTex

@inproceedings{BUT182881,
  author="Jaroslav {Lindr}",
  title="Kvalita výuky jako zlepšení přínosu výuky",
  booktitle="Quaere 2022",
  year="2022",
  series="XII.",
  number="1",
  pages="369--374",
  publisher="Magnanimitas",
  address="Hradec Králové",
  doi="10.33543/q2022.12",
  isbn="978-80-87952-36-8",
  url="https://www.vedeckekonference.cz/library/proceedings/quaere_2022.pdf"
}