Publication detail

Cirkulární ekonomika a moderní koncepce Termické procesy a minimalizace environmentálních dopadů technologií EVO (D1.4.6)

VÁCLAVKOVÁ, Š. ŠYC, M. PAVLAS, M. ŠOMPLÁK, R.

Original Title

Cirkulární ekonomika a moderní koncepce Termické procesy a minimalizace environmentálních dopadů technologií EVO (D1.4.6)

English Title

Circular economics and modern concepts Thermal processes and minimization of environmental impacts of WtE technologies (D1.4.6)

Type

report

Language

Czech

Original Abstract

Vybranou sledovanou kritickou komoditou je fosfor, prvek nezbytný pro zdravý růst člověka, u nějž je možné využitím odpadních proudů významně snížit závislost ČR na dovozu jeho minerálních zdrojů. Klíčovým odpadním proudem je z pohledu možné recyklace čistírenský kal (katalogové číslo 19 08 05). S tím je v současnosti v souladu s Vyhláškou č. 382/2001 Sb. resp. 305/2019 Sb. a Vyhláškou č. 383/2001 Sb. nakládáno převážně v režimu XR10, tedy je aplikován do půdy. Pro efektivní nastavení budoucího zpracování kalů a zajištění nutné infrastruktury je nezbytné analyzovat dopodrobna současný stav, včetně kvantifikace přepravních toků mezi jednotlivými původci, zpracovateli a uživateli (zemědělci). Současné nakládání s čistírenskými kaly je řešeno lokálně na úrovni mikroregionů. To lze očekávat i po implementaci změn a zavedení nových trendů, a to díky povaze tohoto odpadu. Po jeho zpracování lze však očekávat rozšíření dopravní sítě produktu.

English abstract

The selected critical commodity monitored is phosphorus, an element necessary for healthy human growth, for which it is possible to significantly reduce the Czech Republic's dependence on imports of its mineral resources by using waste streams. From the point of view of possible recycling, the key waste stream is sewage sludge (catalog number 19 08 05). This is currently in accordance with Act No. 382/2001 Coll. resp. 305/2019 Sb. and Act. No. 383/2001 Coll. handled mainly in XR10 mode, ie it is applied to the soil. In order to effectively set up the future sludge treatment and ensure the necessary infrastructure, it is necessary to analyze in detail the current situation, including the quantification of transport flows between individual generators, processors and users (farmers). The current treatment of sewage sludge is solved locally at the level of micro-regions. This can be expected even after the implementation of changes and the introduction of new trends, due to the nature of this waste. However, after its treatment, the expansion of the product transport network can be expected.

Keywords

fosfor; odpadní vody; kaly; čistírna odpadních vod

Key words in English

phosphorus; wastewater; sludge; wastewater treatment plant

Authors

VÁCLAVKOVÁ, Š.; ŠYC, M.; PAVLAS, M.; ŠOMPLÁK, R.

Released

31. 12. 2019

Pages count

12

BibTex

@techreport{BUT176762,
  author="Šárka {Václavková} and Michal {Šyc} and Martin {Pavlas} and Radovan {Šomplák}",
  title="Cirkulární ekonomika a moderní koncepce Termické procesy a minimalizace environmentálních dopadů technologií EVO (D1.4.6)",
  year="2019",
  pages="12"
}