Publication detail

Využití recyklovaných stavebních materiálů pro přírodní čistírny odpadních vod

ZEDNÍK, O. KRIŠKA-DUNAJSKÝ, M. CHALOUPKA, O. PUMPRLOVÁ NĚMCOVÁ, M.

Original Title

Využití recyklovaných stavebních materiálů pro přírodní čistírny odpadních vod

English Title

THE USE OF RECYCLED BUILDING MATERIALS FOR CONSTRUCTED TREATMENT WETLANDS

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Snížení spotřeby neobnovitelných surovin se v posledních letech stává stále častěji skloňovaným tématem. Při výstavbě přírodních čistíren odpadních vod vzniká značná spotřeba přírodních kameniv, které lze právě mezi neobnovitelné suroviny zařadit. Z tohoto důvodu je nutné se pokusit najít materiál k přírodnímu kamenivu alternativní. Náhradu mohou představovat stavební recyklované materiály, které stále ještě nenacházejí tak širokého uplatnění jako materiály přírodní, a to především díky jejich nízké kvalitě ve smyslu hydraulických charakteristik. Současně dostupné recykláty je nutné zhodnotit z pohledu náhrady hlavního filtračního materiálu vertikálních filtrů, protože právě zde je spotřeba jemnozrnného přírodního kameniva nejvyšší. Cílem je zajistit úsporu finančních prostředků využitím dostupnějších recyklátů, ale také zachovat dostatek přírodních zdrojů pro budoucí generace.

English abstract

Reducing the consumption of non-renewable raw materials has become a growing issue in recent years. The construction of constructed treatment wetlands generates a significant consumption of natural aggregates, which can be classified as non-renewable raw materials. For this reason, it is necessary to try to find alternative materials to natural aggregates. A substitute for conventional aggregates may be recycled construction materials, which are still not as widely used as natural materials, mainly due to their low quality. The currently available materials should be evaluated in terms of replacing the main filter material of vertical filters, as this is where the consumption of natural aggregates is highest. The aim is to ensure financial savings by using more affordable recyclates, but also to preserve sufficient natural resources for future generations.

Keywords

přírodní čistírny; cihelný recyklát; stavební recykláty; zrnitost; filtrační materiály

Key words in English

constructed treatment wetlands; recycled brick aggregates; recycled aggregates; particle size distribution; filter materials

Authors

ZEDNÍK, O.; KRIŠKA-DUNAJSKÝ, M.; CHALOUPKA, O.; PUMPRLOVÁ NĚMCOVÁ, M.

Released

24. 1. 2022

Publisher

Topinfo s.r.o.

ISBN

1801-4399

Periodical

TZB-info

Year of study

24

Number

4

State

Czech Republic

Pages from

1

Pages to

8

Pages count

8

URL

BibTex

@article{BUT175872,
  author="Ondřej {Zedník} and Michal {Kriška-Dunajský} and Ondřej {Chaloupka} and Miroslava {Pumprlová Němcová}",
  title="Využití recyklovaných stavebních materiálů pro přírodní čistírny odpadních vod",
  journal="TZB-info",
  year="2022",
  volume="24",
  number="4",
  pages="1--8",
  issn="1801-4399",
  url="https://voda.tzb-info.cz/likvidace-odpadnich-vod/23348-vyuziti-recyklovanych-stavebnich-materialu-pro-prirodni-cistirny-odpadnich-vod"
}