Patent detail

3D tiskárna pro výrobu z betonových a dalších stavebních směsí

KOUTNÝ, D. PALOUŠEK, D. STRECKER, Z. KOUTECKÝ, T. KREJČIŘÍK, P. NOVÁK, J. FLÁDR, J. KOHOUTKOVÁ, A. KOIŠ, J. KRESA, J. JOHN, J.

Patent type

Utility model

Abstract

1. 3D tiskárna pro výrobu z betonových a dalších stavebních směsí, zejména pro výrobu stavebních prvků komplexních tvarů s využitím procesu extruze materiálu, vyznačující se tím, že vytváří prostorové dílce složitě zakřivených tvarů o maximálních rozměrech 3 x 3 x 3 m nanášením směsi vrstvu po vrstvě bez nutnosti použití bednění. 2. 3D tiskárna dle nároku 1, vyznačující se tím, že je tvořena portálovou konstrukcí spočívající na čtyřech hlavních sloupech ukotvených do pevného podkladu. 3. 3D tiskárna dle nároku 2, vyznačující se tím, že je opatřena nosníkovým portálem připevněným k hlavním sloupům vykonávajícím pohyb ve vertikálním směru a umožňujícím polohování připojeného extrudéru v rovině horizontální. 4. 3D tiskárna dle nároku 2, vyznačující se tím, že pohyb portálové konstrukce ve vertikálním směru je zajištěn řemenovým převodem, na kterém je také zavěšena. 5. 3D tiskárna dle nároku 3, vyznačující se tím, že pohyb portálu je zajištěn elektricky synchronizovaným párem elektromotorů osazenými pastorky zabírajícími s hřebeny upevněnými na podélných nosnících. 6. 3D tiskárna dle nároku 1, vyznačující se tím, že je vybavena systémem mechanické podpory hadice pro dopravu směsi do extrudéru zajišťujícím flexibilitu hadice a zamezující přerušení přívodu směsi přimáčknutím hadice v jakékoli poloze extrudéru v pracovním prostoru. 7. 3D tiskárna dle nároku 1, vyznačující se tím, že je stavební směs připravována mimo zařízení a dopravována konvenčním čerpadlem na betonové směsi, které pracuje na principu šnekového mechanizmu. 8. 3D tiskárna dle nároku 1, vyznačující se tím, že materiál je vynášen pomocí aktivní tiskové hlavy. 9. 3D tiskárna dle nároku 7, vyznačující se tím, že využívá principu šnekového mechanizmu pro výnos a stabilizaci tiskového materiálu.

Keywords

3D tisk, extruze, cementový kompozit, stavební směs, 3DCP

Patent number

35871

Date of application

31. 5. 2021

Date of registration

22. 3. 2022

Date of expiry

10. 6. 2025

Owner

VIA ALTA a.s., Nádražní 377, 675 21 Okříšky, Česká republika Vysoké učení technické v Brně, Antonínská 548/1, 602 00 Brno, Veveří, Česká republika České vysoké učení technické v Praze, Jugoslávských partyzánů 1580/3, 160 00 Praha 6, Dejvice, Česká republika

Possibilities of use

In order to use the result by another entity, it is always necessary to acquire a license

Licence fee

The licensor requires a license fee for the result

www