Publication detail

Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.

VESPALCOVÁ, M. TURKOVÁ, S.

Original Title

Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.

English Title

Determination of alternative sveetener E 959 by capillary electrophoresis in candies.

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Náhradní sladidlo E 959, neohesperidin dihydrochalkon (NHDC), patří mezi modifikované přírodní látky. NHDC se vyznačuje vysokou sladivostí, je asi 1 500 až 1 800krát sladší než sacharosa. Velmi příznivé chemické a technologické vlastnosti, stejně jako dostupnost výchozích surovin, jej předurčují k použití prakticky do všech typů potravin se sníženým obsahem energie. Obsah NHDC v potravinách, stejně jako ostatních aditiv, podléhá kontrole. Dosud se k jeho stanovení používala převážně kapalinová chromatografie. V prezentované práci bylo k tomuto účelu využito kapilární elektroforézy. Byl vyvinut separační systém pro stanovení NHDC za použití nepokryté kapiláry o vnitřním průměru 75 um a tzv. biologických pufrů. V prezentované práci bylo jako preseparačního kroku využito techniky odvozené od kapalinové chromatografie - extrakce na pevné fázi (SPE). Byl vyvinut postup zakoncentrování NHDC na oktadecylové pevné fázi, elučním činidlem byl ethanol. Analýzy byly prováděny na koncentrační hladině 2 - 10 mg/kg. Navržená metoda byla validována pro kandytovou matrici s obsahem isomaltu sloužící k výrobě tvrdých bonbonů pro diabetiky.

English abstract

E 959 is added to foodstuffs in very low amounts because of its high sweeteness. We searched for alternative methods for the E 959 preconcentration, which are based on the food matrix elimination. The solid phase extraction (SPE) technique was tested for the purpose. HPLC analysis of samples preconcentrated using the SPE method allows quantitative determination of NHDC at its concentration level of the order of 2 close to 10 mg/kg of a food matrix. This developed and validated method was tested using flavoured hard candies.

Keywords

neohesperidin dihydrochalkon, kapilární elektroforéza, isomalt

Key words in English

neohesperidin dihydrochalcone, capillary electrophoresis, isomalt

Authors

VESPALCOVÁ, M.; TURKOVÁ, S.

RIV year

2005

Released

3. 9. 2005

Publisher

VÚPP 2005

Location

Praha

ISBN

80-86909-01-8

Book

Sborník příspěvků z konference XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Edition number

1

Pages from

76

Pages to

79

Pages count

4

BibTex

@inproceedings{BUT15588,
  author="Milena {Vespalcová} and Svatava {Turková}",
  title="Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.",
  booktitle="Sborník příspěvků z konference XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2005",
  number="1",
  pages="76--79",
  publisher="VÚPP 2005",
  address="Praha",
  isbn="80-86909-01-8"
}