Publication detail

Recyklace netuhých vozovek s použitím vyššího obsahu R-materiálu

KOUDELKA, T.

Original Title

Recyklace netuhých vozovek s použitím vyššího obsahu R-materiálu

English Title

Recycling of flexible pavements with the use of a high amount of Reclaimed Asphalt

Type

Ph.D. thesis principal points

Language

Czech

Original Abstract

Zvyšování obsahu R-materiálu v asfaltových směsích vyráběných za horka je jedním z aktuálních problémů v silničním stavitelství, kterému je věnována celospolečenská pozornost. Vyšší obsah R-materiálu přináší vyšší technologické nároky nejen na výrobu na obalovnách asfaltových směsí, ale také na zacházení s materiály obecně. Přínosem za vyšší nároky na výrobu je následně snížení celkové environmentální zátěže způsobené těžbou a využíváním přírodních zdrojů. Dizertační práce se zabývá vlivem oživovacích přísad, které jsou používány při výrobě asfaltových směsí s obsahem R-materiálu, na reologické vlastnosti zestárlých asfaltových pojiv a funkční vlastnosti asfaltových směsí. V práci se klade zejména důraz na použití a srovnání oživovacích přísad s různým původem a jejich vlivem na termooxidační a strukturální stárnutí, které je zkoumáno především z pohledu mechanicko-fyzikálního chování asfaltového pojiva. Dále je věnována pozornost kompatibilitě vlastních oživovacích přísad se zestárlým pojivem. V závěru práce jsou popsány a uvedeny dosavadní výsledky a výstupy práce, které potvrzují prvotní hypotézu, že ne všechny přísady, které jsou označovány za rejuvenátory, se jako rejuvenátory chovají. Bylo zjištěno, že chování oživených pojiv není možno specifikovat pouze empirickými zkouškami, jak se tomu děje v současné době u pojiv nemodifikovaných. Přidáním oživovacích přísad nastanou změny v chemické struktuře pojiva, které následně ovlivní mechanicko-fyzikální chování, jež není možno specifikovat pouze pomocí empirických zkoušek.

English abstract

One of the current problems in road construction industry with much importance for the whole society is the phenomenon of increasing content of reclaimed asphalt pavement material (RAP) in hot produced asphalt mixtures. Higher content of RAP brings about higher technological demands not only on production in asphalt plants, but also on treating the used materials in general. The benefit for the greater production requirements is subsequently reduction of the total environmental load caused by the extraction and exploit of natural resources and virgin materials. The dissertation thesis deals with the influence of rejuvenators used in production of asphalt mixtures containing RAP on rheological properties of aged asphalt binders and functional properties of asphalt mixtures. In this work, the use and comparison of rejuvenators of various origin and of their influence on termooxidative and structural aging is emphasized and studied from the perspective of the mechanical-physical behaviour of asphalt binders. Attention is also paid to the compatibility of rejuvenators themselves with the aged binders. In the conclusion of this report, existing results and outcomes of work are described and stated confirming the initial hypothesis that not all rejuvenating agents indicated as rejuvenators really do behave as rejuvenators. As it was discovered, the behaviour of rejuvenated binders cannot be specified just by empirical tests, which is how the unmodified binders are currently examined and specified. By adding rejuvenators, it comes to changes in chemical structure of a binder which consequently impact the mechanical-physical behaviour that cannot be specified just by means of empirical tests.

Keywords

R-materiál, oživovací přísady, zestárlé pojivo, funkční zkoušky, pokročilé hodnocení asfaltových pojiv

Key words in English

Reclaimed asphalt pavement (RAP), rejuvenators, aged binder, functional testing, advanced methodology for binder characterization

Authors

KOUDELKA, T.

Released

31. 5. 2017

Publisher

Vysoké Učení Technické v Brně

Location

Brno

Pages from

6

Pages to

38

Pages count

40

BibTex

@misc{BUT145452,
  author="Tomáš {Koudelka}",
  title="Recyklace netuhých vozovek s použitím vyššího obsahu R-materiálu
",
  year="2017",
  pages="6--38",
  publisher="Vysoké Učení Technické v Brně",
  address="Brno",
  note="Ph.D. thesis principal points"
}