Publication detail

KAPITÁLOVA STRUKTURA FIRMY S DŮRAZEM NA STAVEBNICTVÍ

BAHENSKÝ, M.

Original Title

KAPITÁLOVA STRUKTURA FIRMY S DŮRAZEM NA STAVEBNICTVÍ

English Title

THE CAPITAL STRUCTURE OF THE COMPANY WITH EMPHASIS ON THE CONSTRUCTION INDUSTRY

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Volba optimální kapitálové struktury je zásadním, velmi důležitým úkolem vlastníka, potažmo finančního ředitele každé firmy. Vlastník firmy žádá, aby se jím vložený (vlastní) kapitál zhodnocoval co nejvíce, s ohledem na riziko, které je s každým podnikáním spojeno. Optimalizace kapitálové struktury (tedy poměr vlastního kapitálu a cizích zdrojů) je nástroj, jak uspět v tvrdém konkurenčním boji, zajistit firmě ekonomickou prosperitu a tedy zvyšovat její hodnotu. Za optimální stav v oblasti průmyslu bývá považováno, když se firma financuje vlastním kapitálem a cizími zdroji zhruba ve stejné výši nebo spíše převládá vlastní kapitál. Reálně ale 50% podílu vlastního kapitálu na financování firmy dosahuje spíše menší procento firem. V praxi jsou časté případy firem z oblasti průmyslu, které pro financování využívají více cizí zdroje, což však může být za určitých podmínek výhodné. Příspěvek rozebírá kapitálovou strukturu firem napříč jednotlivými odvětvími, s důrazem na stavebnictví. Nedílnou součástí příspěvku je statistické porovnání rentability vlastního kapitálu firem a její komparace mezi jednotlivými odvětvími českého průmyslu.

English abstract

This contribution with the problem of capital structure with the emphasis on contribution company. The choice of an optimum structure of capital is the key task of a owner or financial manager. The owner requests that his equity be invested in the best possible manner with regards to the taken risk. Introductory part of the work deals with some aspects of such Indebtness and Return of equity (ROE). A consisting part of this contribution also is comparing statistics in individual sectors of the economy and overall evalution.

Keywords

Optimalizace; kapitálová struktura; stavební podnik; průmysl; vlastní kapitál; zadluženost; rentabilita vlastního kapitálu (ROE).

Key words in English

Optimization; capital structure; construction company; industry; equity; indebtness; Return of equity (ROE).

Authors

BAHENSKÝ, M.

Released

23. 4. 2014

ISBN

978-80-214-4935-0

Book

Sborník anotací

Edition number

první

Pages from

64

Pages to

64

Pages count

86

BibTex

@inproceedings{BUT142044,
  author="Miloš {Bahenský}",
  title="KAPITÁLOVA STRUKTURA FIRMY S DŮRAZEM NA STAVEBNICTVÍ",
  booktitle="Sborník anotací",
  year="2014",
  number="první",
  pages="64--64",
  isbn="978-80-214-4935-0"
}