Publication detail

Informační a komunikační technologie pro možnosti kybernetiky ve znalostní ekonomice

JANKOVÁ, M.

Original Title

Informační a komunikační technologie pro možnosti kybernetiky ve znalostní ekonomice

English Title

Information and Communication Technologies for the Options of Cybernetics in the Knowledge Economy

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

This article aims to highlight the importance of modern and dynamically developing information and communication technologies (ICT) in current and prospective management and communication systems and also (in terms of theoretical cybernetics, computer science and science discipline "Management and Economics of Enterprise") systematically define the abstract expression of the knowledge economy in newly conceived concept of cybernetics science discipline (represented by state space evident from classical control theory in applications of contemporary management in the economy).Methodology for solving my research is based on the novelty of the procedures (in that so-called cyberspace) to solve specific research at the Institute of Computer Science of FBM BUT. Transversal method of research and for the purposes of this article was newly conceived and verified simulation modelling of complex processes of engineering design in the new conditions of ICT integration into Management and business economics and into information and future knowledge economy in the world. The partial selected research findings are being gradually published in papers at international conferences. The scientific aim of my research and this article was a proposal of modern modular algorithms design for acquiring new information and possible use of filtered knowledge for future intelligent interface human - computer (ICT) in the process of anticipated future robotic profile in the modern knowledge society in the world economy. For solving the follow-up processes in a modular-designed method of simulation modelling on digital computers (from perspective of feedbacks’ verification in the simulation process in accordance with the applied cybernetics and options of ICT in the knowledge economy) I used selected methods of "Operations Research". In the final part of this paper I mention some simple selected options of conducted modelling with possible optimizations in cyberspace of knowledge economy and in accordance with the concept of Cyber security arising out of "Cybernetic law." This paper is a partial outcome of a specific research project FP-S-15-2787.

English abstract

Cílem článku je zvýraznit význam moderních a dynamicky se rozvíjejících informačních a komunikačních technologií (ICT) v soudobých a perspektivních řídících a komunikačních systémech a také (z pohledu teoretické kybernetiky, informatiky a vědního oboru „Řízení a ekonomika podniku“) systémově vymezit abstraktní vyjádření znalostní ekonomiky v nově užívaném pojetí vědního oboru kybernetiky (představovaného stavovým prostorem zřejmým z klasické teorie řízení v aplikacích soudobého managementu v ekonomice). Metodika řešení mého výzkumu vychází z novosti postupů (v uvedeném tak zvaném kyberprostoru) při řešení specifického výzkumu Ústavu informatiky na FP VUT v Brně. Průřezovou metodou výzkumu a pro potřeby tohoto článku bylo nově koncipované a ověřované simulační modelování složitých procesů inženýrského projektování v nových podmínkách začleňování ICT do Řízení a ekonomiky podniku a do informační i budoucí znalostní ekonomiky světa. Dílčí vybrané závěry výzkumu postupně publikuji v článcích na mezinárodních konferencí. Vědeckým cílem mého výzkumu a tohoto článku byl návrh na možnou moderní modulární konstrukci algoritmů pro získávání nových informací a možného použití filtrovaných znalostí pro budoucí inteligentní rozhraní člověk – počítač (ICT) v procesu řízení předpokládaného budoucího robotického profilu v moderní znalostní společnosti v ekonomice světa. Pro řešení návazných procesů v modulárně koncipované metodě simulačního modelování na číslicových počítačích (z pohledu ověřování zpětných vazeb v simulačním procesu a to v souladu s aplikovanou kybernetikou a možnostmi ICT ve znalostní ekonomice) jsem využívala vybrané metody „Operačního výzkumu“. V závěrečné části tohoto příspěvku uvádím některé jednoduché vybrané možnosti prováděného modelování s možnými optimalizacemi v kyberprostoru znalostní ekonomiky a v souladu s pojetím Kybernetické bezpečnosti vyplývající z „Kybernetického zákona“. Tento příspěvek je dílčím výstupem projektu specifického výzkumu FP-S-15-2787.

Keywords

information and communication technologies (ICT); cyberspace; system modelling; process simulation; knowledge economy

Key words in English

komunikační a informační technologie (ICT); kybernetický prostor; modelování systémů; simulace procesů; znalostní ekonomika

Authors

JANKOVÁ, M.

RIV year

2015

Released

4. 12. 2015

Publisher

Fakulta Podnikatelská

Location

Brno

ISBN

978-80-214-5332-6

Book

Workshop specifického výzkumu 2015

Edition

Workshop specifického výzkumu 2015

Edition number

1. vydání

Pages from

18

Pages to

25

Pages count

8

BibTex

@inproceedings{BUT123246,
  author="Martina {Janková}",
  title="Informační a komunikační technologie pro možnosti kybernetiky ve znalostní ekonomice",
  booktitle="Workshop specifického výzkumu 2015",
  year="2015",
  series="Workshop specifického výzkumu 2015",
  number="1. vydání",
  pages="18--25",
  publisher="Fakulta Podnikatelská",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-5332-6"
}