Publication detail

Trendy ve využití ICT v kyberprostoru znalostní ekonomiky

JANKOVÁ, M. DVOŘÁK, J.

Original Title

Trendy ve využití ICT v kyberprostoru znalostní ekonomiky

English Title

Trends in the use of ICT in cyberspace of knowledge economy

Type

abstract

Language

Czech

Original Abstract

Z hlediska perspektiv dalšího rozvoje využití informačních a komunikačních technologií (ICT) v „komerční“ části ekonomiky je jedním z významných parametrů vnímání významu ICT pro udržení konkurenceschopnosti (Karpecki, 2012). Klíčovou roli hraje schopnost poskytovat služby s vysokou přidanou hodnotou za pomoci vyspělých ICT. V programovém dokumentu: Strategie ICT průmyslu v České republice jsou identifikovány hlavní bariéry bránící rychlejšímu rozvoji ICT (Novák, 2010). V našem článku jsme na základě analýzy informačních zdrojů (Křupka, 2008), (Hrubý, 2011), (Dvořák, 2014), (Janková, 2014) vycházeli z řady publikovaných trendů ve využití ICT a zarámovali jsme tuto výzkumnou činnost do nově pojatého kybernetického prostoru. Kyberprostorem vymezujeme virtuální realitu - umělé prostředí pro zde uvedený nový vztah možných trendů užití ICT a nové ekonomiky. Cílem příspěvku je seznámení se s dílčími výsledky řešení části specifického výzkumu. Použité vybrané metody modelování dávají v zavedeném kyberprostoru jistý komplexní pohled na možnou integraci exaktního modelování a nového pohledu budoucí ekonomické kybernetiky. Hlavními výsledky je vytvoření nového pohledu na modelování víceúrovňových prostorově vyjádřených kybernetických systémů s nelineární konstrukcí reálného času a dále použití nového prostředí pro modelování v tzv. kyberprostoru s využitím osvědčených prostředků kybernetiky (v nově vznikající ekonomické kybernetice).

English abstract

From the perspective of further development of the use of information and communication technologies (ICT) in "commercial" part of the economy, one of the most important parameter is a perception of ICT importance for maintaining competitiveness (Karpecki, 2012). The ability to provide services with high added value with a help of advanced ICT plays a key role. The program document: Strategies ICT industry in the Czech Republic identifies the main barriers to faster development of ICT (Novák, 2010). In our article based on the analysis of information sources (Křupka, 2008), (Hrubý, 2011), (Dvořák, 2014), (Janková, 2014), we based on a series published trends in the use of ICT and we framed the research activities in the newly conceived cyberspace space. The virtual reality is defined by a cyberspace - an artificial environment for new relationship of possible trends in the use of ICT and new economy. The aim of this paper is to present the partial results of the specific research. Used methods of modelling give a comprehensive look at some possible integration of exact modelling and a new view on future economic cybernetics in established cyberspace. The main result is a creation of a new perspective on modelling of multilevel spatially expressed cybernetic systems with nonlinear structures of real time and use of a new environment for cyberspace modelling with usage of the proven means of cybernetics (in the newly emerging economic cybernetics).

Keywords

informační a komunikační technologie, ekonomická kybernetika, modelování systémů, kybernetický prostor (kyberprostor), informatika

Key words in English

information and communication technology, economic cybernetics, systems modelling, cyberspace, informatics

Authors

JANKOVÁ, M.; DVOŘÁK, J.

Released

21. 1. 2015

Location

Luhačovice

ISBN

978-80-7509-344-8

Book

Informatika XXVIII/2015

Edition number

1.

Pages from

19

Pages to

20

Pages count

2

BibTex

@misc{BUT121282,
  author="Martina {Janková} and Jiří {Dvořák}",
  title="Trendy ve využití ICT v kyberprostoru znalostní ekonomiky",
  booktitle="Informatika XXVIII/2015",
  year="2015",
  edition="1.",
  pages="19--20",
  address="Luhačovice",
  isbn="978-80-7509-344-8",
  note="abstract"
}