Publication detail

Kořenové čistírny odpadních vod v České republice- cesta k nápravě

KRIŠKA-DUNAJSKÝ, M. NĚMCOVÁ, M. HRADILOVÁ, I. HNÁTKOVÁ, T. ROZKOŠNÝ, M.

Original Title

Kořenové čistírny odpadních vod v České republice- cesta k nápravě

English Title

Constructed treatment wetlands in the Czech republic- way to remedy

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

V České republice jsou kořenové čistírny odpadních vod považovány za jednu z možností, jak nakládat s odpadními vodami. V současné době se však setkávají s nelibostí úředníků a provozovatelů, s odporem četných odborníků z oblasti čištění odpadních vod, jejichž zkušenosti vychází z problémů spojených s provozováním kořenových čistíren. Skutečnost je taková, že je potřeba podívat se vždy na důvody, proč čistírna nefunguje. Ve většině případů se přijde na stejné příčiny - chybný projekt nebo zanedbaná údržba a provoz. Příspěvek se zabývá poukázáním na nedostatky, upozornění na jednoduché úpravy vedoucí k nápravě reputace kořenových čistíren a zlepšení jejich čistící účinnosti. Přináší také náznak technologického uspořádání kořenové čistírny takové, která bude na odtoku dosahovat obdobných koncentrací jako klasické aktivační čistírny. V referátu budou předneseny ukázky z realizací různých typů kořenových čistíren v České republice a Rakousku, doplněny vlastními výzkumnými výsledky.

English abstract

In the Czech Republic there are constructed treatment wetlands regarded as one of the ways to dispose of waste water. Currently, they meet with officials and operators resentment, disgust numerous experts in the field of wastewater treatment, based on the experience of the problems associated with the operation of root plants. The fact is that there is always a need to look at the reasons why cleaning is not working. In most cases it comes down to the same cause - faulty design or neglected maintenance and operation. The paper deals with pointing out deficiencies, warning simple adjustment to correct reputation root plants and improve their cleaning efficiency. It also gives an indication of the technological arrangement root of the plant itself, which will drain achieve similar levels as conventional cleaners activation. The report will be presented examples of the implementation of various types of root plants in the Czech Republic and Austria, complemented own research results.

Keywords

Kořenová čistírna, septik, zemní filtr, filtrační pole, pulzní vypouštění

Key words in English

Constructed treatment wetland, septic tank, soil filter, filter field, pulsed discharge

Authors

KRIŠKA-DUNAJSKÝ, M.; NĚMCOVÁ, M.; HRADILOVÁ, I.; HNÁTKOVÁ, T.; ROZKOŠNÝ, M.

RIV year

2014

Released

22. 10. 2014

Publisher

NOI

Location

Bratislava

ISBN

978-80-970896-7-2

Book

Odpadové vody 2014 : Zborník 8. bienálnej konferencie s medzinárodnou účasťou

Edition

1

Edition number

1

Pages from

250

Pages to

256

Pages count

6

BibTex

@inproceedings{BUT112637,
  author="Michal {Kriška-Dunajský} and Miroslava {Pumprlová Němcová} and Iva {Hradilová} and Tereza {Hnátková} and Miloš {Rozkošný}",
  title="Kořenové čistírny odpadních vod v České republice-  cesta k nápravě",
  booktitle="Odpadové vody 2014 : Zborník 8. bienálnej konferencie s medzinárodnou účasťou",
  year="2014",
  series="1",
  number="1",
  pages="250--256",
  publisher="NOI",
  address="Bratislava",
  isbn="978-80-970896-7-2"
}