Product detail

Skořepinový implantát femorální komponenty

SEDLÁK, J.

Product type

funkční vzorek

Abstract

Léčebný postup degradovaných kolenních kloubů, který se rozvíjí více než 130 let, je závislý zejména na vývoji totálních endoprotéz, aplikovaných biokompatibilních materiálech, biomechanických studiích a použitém instrumentáriu při operačním zákroku. Z důvodu neustále se prodlužující délky života spojené s opotřebováním kloubní chrupavky a následné degradace nosných kloubů člověka bylo zapotřebí návrhu, vývoje, výroby a aplikace takových implantátů, které by dokázaly odstranit bolest a navrátit dřívější přirozený pohyb artikulujících kloubních ploch. Předmět zájmu byl zaměřen zejména na návrh a výrobu prototypu skořepinového implantátu kolenního kloubu skládajícího se především z komponenty pro opláštění distální části femuru. Výhodou takto navrženého řešení bude zachování většího množství vlastní biologické kostní hmoty pacienta, event. snížení rozsahu operace spojené s operačním traumatem a vytvoření takového pracovního postupu, který by umožňoval co možná nejsnadnější a nejlevnější výrobu implantátů při zachování stávajících kvalit. Celková vize vyvíjeného implantátu byla dána soudobými poznatky a byla výsledkem mnoha konzultací s chirurgy a ortopedy nejen např. ve Fakultní nemocnici u Svaté Anny v Brně. Výsledný návrh nového skořepinového implantátu spočívá v inovaci stávajícího řešení. Jedná se zejména o úpravu femorální komponenty distální části femuru, která kopíruje artikulující kloubní plochy stehenní kosti. Vývoj implantátu se rovněž odvíjí od použitých materiálů při jeho výrobě a zohledňuje tzv. biokompatibilitu s lidským organismem. Pro výrobu skořepinového implantátu bylo použito dostupných výrobních technologií a zařízení (aditivní technologie Rapid Prototyping – metoda Direct Metal Laser Sintering, technologie CNC třískového obrábění).

Keywords

Skořepinový implantát, femorální komponenta, kolenní kloub, Rapid Prototyping, Direct Metal Laser Sintering, CNC technologie.

Create date

8. 1. 2015

Location

Funkční vzorek je vystaven na pracovišti řešitele. Ústav strojírenské technologie, odbor technologie obrábění. Fakulta strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, Technická 2896/2, 616 69 Brno, IČ 00216305.

Possibilities of use

Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

Licence fee

Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek