Publication detail

Intenzifikace vodního zdroje pulzním hydraulickým štěpením

KOTLÍK, J.

Original Title

Intenzifikace vodního zdroje pulzním hydraulickým štěpením

English Title

Intensification of the water source pulsed hydraulic fracturing

Type

review

Language

Czech

Original Abstract

Projekt se zaměří na aplikovaný výzkum použití hydraulického pulzního tlaku pro intenzifikaci výkonu starého nebo nově odvrtaného hydrogeologického vrtu, s výhledem jeho udržitelného užívání. Výzkum je zaměřen na zvýšení produkční schopnosti vrtu tím, že aplikací hydraulického pulzního tlaku se pročistí staré a vytvoří nové komunikační cesty pro vodu. Cílem výzkumu je vyzkoušet funkční sestavu pulzního generátoru a doprovodných zařízení v nezapaženém hydrogeologickém vrtu a ověřit efektivitu této metody v in-situ podmínkách. Hlavním výsledkem pak bude užitný vzor/prototyp technologie vyprojektovaného a odzkoušeného zařízení pro pulzní štěpení. Využití je směřováno např. do prostředí společností nakládajících s podzemními vodami.

English abstract

The project will focus on applied research on the use of hydraulic pulse pressure for intensification performance of old or newly drilled borehole hydrogeological, overlooking its sustainable use. The research is aimed at increasing the production capabilities of the borehole by application of hydraulic pressure pulse purged the old and creating new communication paths for water. The aim of the research is to test the functional assembly of the pulse generator and ancillary equipment in nezapaženém hydrogeological borehole and verify the effectiveness of this method in in-situ conditions. The main result will be a utility model / prototype technology and projected and the tested device for pulse splitting. Usage is directed eg. To the environment by waste-groundwater.

Keywords

pulzní hydraulické štěpení; mezní tlak; pevnost hornin; popisné charakteristiky hornin; hydraulická vodivost; vydatnost

Key words in English

pulse hydraulic fracturing; limit pressure; rock strength; descriptive characteristics of rocks; hydraulic conductivity; Coverage

Authors

KOTLÍK, J.

Released

7. 9. 2014

Publisher

Technologická agentura ČR, Praha

Location

TA ČR, Evropská 1692/37, 160 00 Praha 6

Pages from

1

Pages to

9

Pages count

9

BibTex

@misc{BUT110334,
  author="Josef {Kotlík}",
  title="Intenzifikace vodního zdroje pulzním hydraulickým štěpením",
  year="2014",
  pages="1--9",
  publisher="Technologická agentura ČR, Praha",
  address="TA ČR, Evropská 1692/37, 160 00 Praha 6",
  note="review"
}