Project detail

NCK MESTEC2 - DP 03 - Pokročilé materiály pro náročné aplikace

Duration: 01.01.2023 — 31.12.2025

Funding resources

Technologická agentura ČR - 2. veřejná soutěž: Program Národní centra kompetence

- whole funder (2023-01-18 - 2031-12-31)

On the project

Inteligentní strojírenské aplikace nezbytně vycházejí z pokročilých materiálových řešení, která, kromě optimalizovaných užitných vlastností, příp. i nových synergií těchto vlastností, respektují ekologické postupy výroby komponent z těchto materiálů a recyklovatelnost materiálů. Pokročilá materiálová řešení musí být přitom cílena na zamýšlenou aplikaci, vycházet z požadavků funkce komponenty v dané aplikaci. A i naopak, pokročilá materiálová řešení často vyvolávají změnu konstrukce a výrobních postupů komponenty, daná aplikace musí být často přizpůsobena novým materiálovým řešením a novým výrobním postupům, jaké poskytují aditivní a další metody výroby a zpracování materiálů. Členové týmu navrhujícího dílčí projekt rozvíjejí své aktivity jak v oblasti základního a předaplikačního výzkumu tak rovněž, díky spolupráci s průmyslovými partnery, v rámci smluvního výzkumu a komercionalizačních aktivit. Výzkum nových typů materiálů na bázi práškové metalurgie při použití aditivních metod včetně studené kinetické depozice ukázal na možné aplikace (multi)materiálů s vnitřní architekturou v reálných komponentách. Komercializační aktivity jsou současně klíčovou zpětnou vazbou poskytující motivaci pro další výzkum v této oblasti. Významným příspěvkem pro tyto aktivity je bezesporu technologie elektronového paprsku ať již v podobě spojování komponent z aditivně a tradičně vyráběných segmentů, či ovlivňování vlastností povrchu materiálu/komponenty, nebo v podobě technologie umožňující konstrukční změnu komponenty a tím podstatné zvýšení jejích funkčních vlastností. Výčet materiálových technologií doplňují pracovníci odboru slévárenství orientovaní na výzkum a aplikace moderních postupů přesného odlévání slitin lehkých kovů. Pracovníci laboratoře přenosu tepla se v tomto ohledu zaměřují primárně na přenosové jevy při interakci proudící kapaliny s horkým povrchem v experimentální rovině pak na výzkum chlazení licích forem a vývoj inverzních metod vyhodnocení tepelných experimentů. Experimentálně jsou tak získávány okrajové podmínky pro optimalizaci tuhnutí lehkých slitin v ocelových formách.

Keywords
pokročilé materiály; svařování automatových ocelí, multi-materiálové struktury, kinetická depozice, technologie lití kol

Mark

TN02000010/03

Default language

Czech

People responsible

Boháček Jan, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Čupera Jan, Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Doubrava Marek, Ing. - fellow researcher
Havlík Petr, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Jan Vít, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kaňa Václav, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kolevová Hana, Ing. - fellow researcher
Krutiš Vladimír, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Mikuláček Pavel, Ing. - fellow researcher
Pantělejev Libor, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Raudenský Miroslav, prof. Ing., CSc. - fellow researcher
Řehořek Lukáš, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Štěpánek Roman, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Záděra Antonín, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Dlouhý Ivo, prof. Ing., CSc. - principal person responsible

Units

Institute of Materials Science and Engineering
- (2022-12-16 - not assigned)
Heat Transfer and Fluid Flow Laboratory
- (2023-01-01 - 2025-12-31)
Institute of Manufacturing Technology
- (2023-01-01 - 2025-12-31)
NCC MESTEC - Advanced Materials Division
- (2023-01-01 - 2025-12-31)

Results

BOHÁČEK, J.; MRÁZ, K.; KRUTIŠ, V.; KAŇA, V.; VAKHRUSHEV, A.; KARIMI-SIBAKI, E.; KHARICHA, A. Experimental and Numerical Investigations into Heat Transfer Using a Jet Cooler in High-Pressure Die Casting. Journal of Manufacturing and Materials Processing, 2023, vol. 7, no. 6, p. 1-14. ISSN: 2504-4494.
Detail