Project detail

Výzkumná zpráva pro projekt DAR společnosti Škoda auto, a.s. k tématu Jízda v koloně vozidel, vliv asistenčních systémů na změnu chování řidiče

Duration: 09.09.2011 — 07.02.2012

Funding resources

Neveřejný sektor - Přímé kontrakty - smluvní výzkum, neveřejné zdroje
- whole funder (2011-09-09 - 2012-02-07)

On the project

Tento projekt pojednává o problematice řidiče ve vztahu k jízdě v koloně vozidel včetně vlivu asistenčních systémů vozidla na změnu chování řidiče. Zabývá se psychickou stránkou řidiče, modelem chování řidiče a způsoby chování řidičů v silničním provozu, stresovými faktory působícími na řidiče, agresivitou řidiče a dále potom vybranými asistenčními systémy vozidla, dopravní nehodovostí v kolonách a v neposlední řadě problematikou dodržování bezpečné vzdálenosti za vozidlem.

Description in English
This project discusses the issue of drivers in relation to driving in a convoy of vehicles including the impact of vehicle assistance systems to change driver behavior. It deals with the psychological aspect of the driver, the driver's behavior model and the behavior of drivers in traffic, stress factors affecting the drivers, aggressiveness of drivers and also selected vehicle assistance systems, traffic accident rates in convoys and not least the issue of observance of a safe distance behind the vehicles.

Keywords
Řidič, vnímání, chování, asistenční systémy vozidel, nehodovost v kolonách vozidel

Key words in English
Driver, perception, behavior, assistance systems of vehicles, accident rate in car convoys

Mark

DAR

Default language

Czech

People responsible

Mazánková Martina, Ing. et Ing., Ph.D. - fellow researcher
Prnka Jiří, Ing. - fellow researcher
Šiška Adam, Ing. - fellow researcher
Zemánek Lukáš, Ing. et Ing., Ph.D. - fellow researcher
Vémola Aleš, doc. Ing., Ph.D., dr. h. c. - principal person responsible

Units

Institute of Forensic Engineering
- (2011-09-09 - not assigned)

Results

VÉMOLA, A.; ZEMÁNEK, L.; PRNKA, J.; MAZÁNKOVÁ, M.; ŠIŠKA, A. Výzkumná zpráva pro projekt DAR společnosti Škoda auto, a.s. k tématu Jízda v koloně vozidel, vliv asistenčních systémů na změnu chování řidiče. Brno: Ústav soudního inženýrství, 2011. s. 1-2.
Detail

VÉMOLA, A.; ZEMÁNEK, L.; PRNKA, J.; MAZÁNKOVÁ, M.; ŠIŠKA, A. Výzkumná zpráva pro projekt DAR společnosti Škoda Auto, a.s. k tématu Jízda v koloně vozidel, vliv asistenčních systémů na změnu chování řidiče. Brno: Ústav soudního inženýrství, 2011. s. 1-70.
Detail