Project detail

Konverze opuštěných průmyslových areálů v městské struktuře Zlína

Duration: 01.01.2000 — 31.12.2001

On the project

Tématem projektu bylo navrhnout nové funkční využití opuštěné zóny v průmyslovém areálu Baťovských továren. Zlín se (jako zahradní město) ztratil v zeleni, zarostl. V centru města není město, ale džungle. Zeleň se nedá kultivovat a lidé chodí do práce a z práce lesem a život se v pravém slova smyslu z města vytratil. Záměrem projektu bylo ukázat městu cestu, otevřít mu oči, ukázat mu krásné prostory, na které nevidí.

Description in English
The project´s theme was to design a new functional use for the brownfield in the production zone of Baťa´s factories. Zlín (as a garden town) has been drowned in green vegetation. In the town centre there is no town but a jungle. To get to and from work people have to got through a wood and the life has literally disappeared from the town. The aim of the project was to show the town a way, open its eyes, show it the beautiful space it does not see.

Keywords
Nové funkční využití opuštěné zóny, ukázat Zlínu cestu, jak nastartovat velký vnitřní rozvoj města, redukce vyčerpávání země a živelného růstu města, novátorská konverze přinese kladné důsledky na okolí, růst atraktivity celého bývalého průmyslového areálu, proměna Zlína na živé a komplexní univerzitní město.

Key words in English
New functional use for the brownfield, Show Zlín a way to start a big inner-city development, Reduction of land-consumption and urban sprawl, Innovative conversion will have positive effects on the surrounding, Increasing of the attraction of the whole, formaly industrial area, Turn Zlín into a lively and complex university-centre.

Default language

Czech

People responsible

Zemánková Helena, prof. Ing. arch., CSc. - principal person responsible

Units

Department of Design IV.
- (2000-01-01 - 2001-12-31)