Detail publikace

Účinek enkapsulace na antimikrobiální aktivitu rostlinných extraktů s lysozymem

MATOUŠKOVÁ, P. MÁROVÁ, I. BOKROVÁ, J. BENEŠOVÁ, P.

Originální název

Effect of encapsulation of antimicrobial activity of herbal extracts with lysozyme

Český název

Účinek enkapsulace na antimikrobiální aktivitu rostlinných extraktů s lysozymem

Anglický název

Effect of encapsulation of antimicrobial activity of herbal extracts with lysozyme

Typ

článek v časopise

Jazyk

en

Originální abstrakt

Resistance of microorganisms to antibiotics has increased. The use of natural components with antimicrobial properties can be of great significance to reduce this problem. Presented work is focused on study of encapsulation of selected plant and animal antimicrobial substances (herbs, spices, lysozyme and nisin) on their effect and stability. Antimicrobial components were packaged into liposomes and polysaccharide particles (alginate, chitosan, starch). Antimicrobial activity was tested against two gram-positive (Bacillus subtilis, Micrococcus luteus) and two Gram-negative (Escherichia coli, Serratia marcescens) bacteria.

Český abstrakt

Rezistence mikroorganismů k antibiotikům se neustále zvyšuje. Využití přírodních složek s antimikrobiální vlastnosti může mít velký význam pro snížení závažnosti tohoto problému. Předkládaná práce je zaměřena na studium enkapsulace vybraných rostlinných a živočišných antimikrobiálních látek (bylinky, koření, lysozym a nisin) na jejich účinek a stabilitu. Antimikrobiální složky byly zabaleny do liposomů a polysacharidových částic (alginát, chitosan, škrob). Antimikrobiální aktivita byla testována proti dvěma grampozitivním (Bacillus subtilis, Micrococcus luteus) a dvěma gramnegativním (Escherichia coli, Serratia marcescens) bakteriím.

Anglický abstrakt

Resistance of microorganisms to antibiotics has increased. The use of natural components with antimicrobial properties can be of great significance to reduce this problem. Presented work is focused on study of encapsulation of selected plant and animal antimicrobial substances (herbs, spices, lysozyme and nisin) on their effect and stability. Antimicrobial components were packaged into liposomes and polysaccharide particles (alginate, chitosan, starch). Antimicrobial activity was tested against two gram-positive (Bacillus subtilis, Micrococcus luteus) and two Gram-negative (Escherichia coli, Serratia marcescens) bacteria.

Klíčová slova

enkapsulace, organické částice, liposomy, byliny, lysozym, antimikrobiální účinek

Vydáno

15.09.2016

Nakladatel

Food Technology and Biotechnology

Místo

Chorvatsko, Zagreb

Strany od

304

Strany do

316

Strany počet

13

BibTex


@article{BUT126924,
  author="Petra {Matoušková} and Ivana {Márová} and Jitka {Bokrová} and Pavla {Benešová}",
  title="Effect of encapsulation of antimicrobial activity of herbal extracts with lysozyme",
  annote="Resistance of microorganisms to antibiotics has increased. The use of natural components with antimicrobial properties can be of great significance to reduce this problem. Presented work is focused on study of encapsulation of selected plant and animal antimicrobial substances (herbs, spices, lysozyme and nisin) on their effect and stability. Antimicrobial components were packaged into liposomes and polysaccharide particles (alginate, chitosan, starch). Antimicrobial activity was tested against two gram-positive (Bacillus subtilis, Micrococcus luteus) and two Gram-negative (Escherichia coli, Serratia marcescens) bacteria.",
  address="Food Technology and Biotechnology",
  chapter="126924",
  howpublished="online",
  institution="Food Technology and Biotechnology",
  number="3",
  volume="54",
  year="2016",
  month="september",
  pages="304--316",
  publisher="Food Technology and Biotechnology",
  type="journal article"
}